6 места, на които Flash няма работа

В днешната статия ще разгледаме случаите, в които употребата на Flash технологията не е удачна. Една от основните причини е, че понякога Flash отклонява цялата концепция в друга посока, която не съвпада с целите на сайта. В днешно време се наблюдава един отлив от изграждането на Flash уеб сайтове поради различни причини, част от които ще разгледаме днес:

1. Интро на уеб сайт.
Вероятно и Вие като потребители сте попадали на сайтове, които при зареждане показват анимирано интро. Сигурно сте провели щателно търсене на бутон Пропусни, за да спрете загубата на време. Светът, в който живеем е много забързан и всяка секунда е ценна. Точно поради тази причина подобен похват с Flash интро е напълно безсмислен, той не добавя никаква стойност за потребителите.
2. Сайтове със SEO стратегия.
По принцип е възможно да се направи оптимизация за Google на уеб сайт, използващ Flash. Но задачата става в пъти по-трудна. Ако имате сериозни намерения за излизане в челните резултати на най-ползваната търсачка, то дистанцирайте се от Flash.
3. Менюта и навигация.
Менютата имат една основна, ключова роля - да доставят на потребителите съдържанието, което искат и то по най-бързия начин. В това отношение думи като “готино”, “раздвижено”, “ефектно” не се намират в една вселена с думата “ползваемост”. Не всеки потребител има инсталиран Flash плъгин (да не говорим и за хората, които използват мобилни устройства и няма да видят нищо).
4. Сайтове с големи обеми от съдържание.
Сайтовете с много секции и под-секции, стотици и дори хиляди страници съдържание са изключително неподходящи за изграждане на Flash. Това не само ще затрудни ползването им, но и ще препятства тяхната поддръжка. Потребителите ще започнат да се оплакват и ругаят по адрес на сайта и неговата неадекватност при ползване. Ще останете изумени, ако научите, че потребителите предпочитат лесно достъпната информация пред уникално изглеждащия, анимиран сайт.
5. Онлайн магазините.
Flash трябва да бъде избягван и при онлайн магазините поради следните причини:
Flash магазините ще бъдат много комплексни, което води до проблеми. Типичният HTML електронен магазин е много директен и ясен - каталог, потребителски профили, система за разплащане и може да бъде модифициран лесно и бързо. От своя страна Flash магазинът ще има същите компоненти, но в много по-сложна взаимовръзка, което няма да позволи лесното модифициране, при тях мястото за грешка е много малко.
Онлайн магазините са наложили вече позната за потребителите структура. С годините хората имат изградена представа за това как един интернет магазин трябва да изглежда и как трябва да работи. Всяко драстично отклонение от тази представа може да доведе до много ниска възвръщаемост на инвестицията или никаква. Помислете за едни от най-големите онлайн магазини и как изглеждат те (ebay.com; amazon.com). Те не са направени на Flash, а жънат небивали успехи.
6. Сайтове изискващи сериозна поддръжка.
По принцип Flash сайтовете имат определени възможности за управление на съдържанието в тях. Но ако е необходимо постоянно обновяване на това съдържание, то Flash сайтът определено не е решение.
Заключение
Разбира се има уеб сайтове, за които Flash технологията е добър избор или да го наречем възможна опция. Това може да са сайтове, които презентират портфолио, промоционални сайтове (за филми, за изследване на нови продукти), сайтове с вградени игри, малки бутикови сайтове. Най-важното нещо, което трябва да се запомни от днешната статия е, че всеки сайт има основна цел, която трябва да изпълнява. Flash технологията не може да допринесе за реализирането на всяка една цел.
Споделете в: