4 важни решения в живота на един предприемач

Изграждането на онлайн бизнес

Всеки бизнес се нуждае от инфраструктура, с която да обслужва клиентите и операциите, които извършва. Ако един елемент от инфраструктурата куца, то това ще навреди на стратегията, която сте заложили да следвате.

Нека дадем един пример: ако част от стратегията Ви е отличното ниво на обслужване, то инфраструктурата Ви трябва да го позволява. Трябва да имате възможност много бързо и професионално да откликвате на поръчките. Това включва интегрирането и използването на онлайн чат система, специфични конфигуратори на стоки, бърза комуникация по въпроси около поръчката (това може да стане с много добре организирана секция Често задавани въпроси).

Когато се захванете с ръководенето на онлайн бизнес, трябва да наблегнете на силните страни, които притежавате. Помислете за аутсорсване на поддръжката на онлайн магазина. Може да я възложите на уеб компания, която да се грижи за повечето от нещата. Този вариант може да Ви излезе по-евтин в сравнение с наемането на човек, който да извършва тази дейност.

По-скоро се концентрирайте върху това да обслужвате добре клиентите, да имате атрактивни продукти и цени, а не върху разработка на секции, модули и дизайни.

В следващите редове Ви представяме 4 важни решения, съпътстващи живота на един онлайн предприемач.

1. Маркетингът
От всички елементи на една бинес инфраструктура, маркетингът е може би най-важният. За да пребъде един интернет магазин, то той трябва да бъде популярен. След като веднъж потребителите са пристигнали на сайта Ви, трябва да ги омаете и те да купят от Вас. Това е работа на Вашия маркетингов екип или на човека, който се занимава с тази част от бизнеса. Без значение дали става въпрос за социални медии, различни видове реклами или имейл съобщения - всичко се свежда до качествен уеб маркетинг.
Тук също имате възможност за делегиране на права, може да доверите тези дейности на външни фирми.

2. Помещенията
Много голямо преимущество на онлайн магазините е, че не се нуждаят от складове, административни сгради и прочие. В много случаи интернет магазините стартират от домашен офис, гаражче, дори мазе. Може изобщо да не държите никакви складови наличности, а при поръчка да се активизирате с комуникацията с Ваши доставчици. Това е чудесен вариант за много икономичен старт на бизнес. Дори когато се разрастнете, магазинът стане популярен, няма да се нуждаете от супер внушителен и лъскав офис. Реално това, което ще виждат клиентите е уеб сайта, а не щаб-квартирата Ви. В превод означава, че при растеж разходите Ви ще са много по-малко в сравнение с аналогичен не дигитален бизнес.

3. Клиентското обслужване
Има много възможности за осигуряване на високо ниво на клиентско обслужване. Може да използвате имейл кореспонденция за осигуряване на базовото обслужване по поръчките. Така ще уведомявате клиентите, че поръчката им се обработва, че е изпратена и изпълнена. Друг вариант е осигуряването на телефонен номер, на който клиентите могат да Ви търсят с различни въпроси. Чудесен инструмент за обслужване в реално време е онлайн чатът. Като за начало може да осигурявате чат поддръжка само в определени часове. С този метод клиентите ще получават отговори на въпросите си буквално на мига. Ако ще се възползвате от интегрирането на чат система, то трябва да сте сигурни, че ще можете да я поддържате.

4. Уеб решение за онлайн магазина
Много е важно да изберете правилното уеб решение за онлайн магазина си. Все пак всичко ще се гради върху него. То ще бъде фундаментът на Вашия бизнес. Потребителите ще го използват ежедневно, всичко трябва да е адекватно и лесно за използване. Трябва да имате предвид и възможностите за бъдещо разрастване. Решението, което изберете, трябва да може лесно да се адаптира и разширява.

Вариантите с обещания за безплатна изработка от различни момчета, роднини и приятели са често загуба на време. Обърнете се към сериозна фирма уеб разработчик, за да сте сигурни, че инвестицията, която правите - ще си заслужава. При избора на добър партньор ще си гарантирате и възможности за бъдещо модифициране и разрастване на проекта.

Заключение
Когато обмисляте и планирате инфраструктурата на Вашия онлайн бизнес, имайте предвид целите и стратегията, които сте заложили. В интернет и в нашия блог има много материали на тема онлайн бизнес, четете, интересувайте се и действайте смело!

Споделете в: