Поддръжката на един уеб сайт

Тема, която често остава неразбрана

Всеки бизнес се нуждае от поддръжка на фирмения уеб сайт. Но често това правило остана неразбрано. Не винаги фирмите разбират защо е необходимо да дават пари за поддръжка.

Разликата между принт и интернет
Уеб сайтовете не са принт материали, както са да речем флаерите. Печатате ги и точка по въпроса, всичко е готово. При уеб сайтовете историята е коренно различна, особено поръчковите (custom). Всеки сайт показва рогцата си в даден момент и е необходимо постоянно да се подобрява. Не става въпрос само за отстраняване на проблеми (бъгове), а за фина настройка според крайните потребители.
Ние в Whiz като уеб разработчик го осъзнаваме, но не всеки клиент е навлязал в дебрите на материята. Тази статия е ориентирана точно към хората от бизнеса, които в момента прохождат в уеб.
Уеб е коренно различна среда от всичко, което познавате до момента. Вярно, че има изображения и дизайн, но няма никакви допирни точки с принта. При уеб сайтовете нещата се свеждат до софтуер, който седи зад всичко, което виждаме като завършен визуален продукт. Софтуерът е сложна работа и се нуждае от кочиаш, който да му затяга юздите. Какво сравнение само! Необходим е постоянен мониторинг на работата на сайта. Освен ако не сте решили, че ще използвате сайта си само, за да запълните най-долния ред на визитната картичка.
Сериозни намерения = поддръжка
Сериозните сайтове, тези които изкарват пари, се развиват постоянно, поддържат се. Можем да ги определим като един жив организъм. Знаете, че ако не се грижите за един организъм, то той ще погине.
Финални слова
В този ред на мисли поддръжката на уеб сайта не е още един начин, чрез който дадена фирма се опитва да смуче пари. А е необходима услуга, която поддържа сайта Ви в добро здраве. Създаването на всеки един сайт не се приключва с програмирането и дизайна. Напротив! Това е само началото. После идва многото работа. Трябва постоянно да наблюдавате и измервате всичко. Да нанасяте подобрения там, където нещата не вървят. Всеки уеб проект, колкото и добре обмислен, има слаби страни, които се появяват в даден момент. Поддръжката е точно за това - хваща проблемите и ги елиминира.
Споделете в: