Елементите на изчистения уеб дизайн

Дизайнът на уеб сайта трябва да бъде изчистен, прост и елегантен. В основата му трябва да е залегнало създаването на добро впечатление на всички сърфиращи и четящи. В днешната статия ще обсъдим основните елементи, които се въплъщават в един изчистен уеб дизайн:

  1. Добре структуриран лейаут (layout).
  2. Отлична типография.
  3. Адекватни изображения.
  4. Ограничено използване на цветовете.
Лейаутът на уеб сайта трябва да е отлично издържан. Това представлява разпределението на елементите във всяка една страница и подстраница. Лейаута е много важен, защото той е един от компонентите, които потребителите много бързо преценяват и ако не е в ред - лошо. Той играе главна роля в ползваемостта на един уеб сайт. Това в никакъв случай не омаловажава съдържанието. Лейаута помага за създаването на чувство за изчистеност, стегнатост, елегантност.
Следващият елемент е типографията. Един компонент, който много често се претупва. Уеб сайтът е нищо без неговото съдържание. Откъдето идва изводът, че всичко по съдържанието трябва да е с добре премислени, изчистени и четливи шрифтове. Използването на множество шрифтове не е препоръчително, защото ще превърне съдържанието в пълна каша. Водещите уеб сайтове използват до два различни шрифта - един за заглавията и важните моменти в текста и втори за всичко останало. На дневен ред идват и разстоянията между блоковете с информация, междуредията, които не бива да се пропускат. Чрез тях съдържанието се преглежда по-лесно, по-бързо и е по-четливо.
Начинаещите уеб дизайнери имат навика да използват голям брой цветове, като с това искат да покажат някаква степен на креативно и разчупено мислене. В опитите си да направят една уеб страница атрактивна, те буквално я унищожават. Целта на уеб сайтовете не е да шаренеят, а да продават. По темата за цветовете имаме отделна статия, която може да прочетете тук.
Като финал ще поговорим за изображенията. Много е важно те да бъдат адекватни. С това имаме предвид тяхната тематика, размер, качество, позициониране, хармоничност. Те трябва да работят в плюс на сайта, а не срещу него. Ако нямате възможност да наемете професионален фотограф, то има множество сайтове, от които можете да закупите отлични изображения. При тях качеството е на много високо ниво, а и лицензионните права са в ред.
Заключение
Следвайки тези прости четири точки ще си осигурите отличен, изчистен уеб сайт, който да работи във Ваша полза. Кичозният подход не извлича дивиденти, а по-скоро става за присмех, защото потребителите са се превърнали в експерти, които лесно различават качественото от пошлото.
Споделете в: