Ползваемостта и какво означава тя за хората

Темата за ползваемост се засяга все по-често и постоянно се обогатява от уеб експерти и разработчици, които целят съвършенство в един уеб сайт или апликейшън. Самото понятие ползваемост започва все по-осезаемо да променя уеб индустрията. И от това трябва всички да се вълнуваме, защото е в наш плюс като крайни потребители.

За какво всъщност говорим?
Повечето дизайнери, разработчици и всички около тях в работните структури имат определена яснота и собствена трактовка на понятието ползваемост. Това е нормално, те четат, образоват се, следят всичко изкъсо. Докато за всички останали, а най-вече за клиентите, понятието е много мътно. Най-сбитото обяснение, което може да се даде, е:

“качеството на работа на потребителя, когато той взаимодейства с даден продукт или система - без значение уеб сайт, софтуерна апликация, мобилна технология или друг вид устройство.”

Какво значи всичко това?
Това означава, че дизайнерите и програмистите не са ангажирани само с това нещата да са красиви и просто работещи. Темата ползваемост добавя цяло ново измерение в разработките на сайтове, онлайн магазини, приложения за смартфони и приложения за таблети, Facebook приложения, сайтове за мобилни устройства.

Как проектът ми да бъде актуален?
Много особен момент е, че представите на потребителя за добра ползваемост се променят постоянно. Това отново е продиктуван резултат от постоянно еволюиращите технологии. Самите критерии за оценка на ползваемостта се превръщат в плаваща материя. Въпреки това разработчиците се стараят всеки ден да подобряват потребителските интерфейси, да се опитват да превърнат все повече хора в клиенти.

Заключение
С това искаме да кажем, че без значение колко добър се получи един уеб проект, то той трябва постоянно да се ревизира, оценява и подобрява. Не е възможно да се създаде перманентно отличен уеб сайт, онлайн магазин или друг вид уеб базиран софтуер. Във всяка уеб разработка трябва да се инвестира постоянно, за да се развива, за да бъде успешна. Точно това отличава доминантите от всички останали.

Споделете в: