10 въпроса, които да зададете преди да наемете уеб разработчик

Нека направим уточнение, което е пряко свързано със заглавието. Във фразата уеб разработчик влагаме многочислен екип, като всеки член допринася посредством своите компетенции, за да се получи добре смазана машина, едно цяло.
Често срещана трактовка за уеб разработчик е вундеркинд, който може да върши всичко. Това схващане е далеч от реалността, тъй като уеб разработките са широко поле за изява, наситено с различни технологии и нива на компетенции.
След като направихме лиричното въведение и установихме, че мишената е компания уеб разработчик, може да минем към същината.
Какво да питате, за да наемете
правилната фирма?
1. Къде мога да видя Ваше портфолио с проекти?
Това е основният въпрос, с който трябва да бъде открит диалогът. От портфолиото ще лъснат веднага уменията, експертизата, постиженията на всеки един уеб разработчик. В същото време ще се появят и недъзите, които да сигнализират, че не бива да се обвързвате с непрофесионалисти. Изследвайте внимателно всичко, което са изградили за своите клиенти. Не гледайте само шарените картинки, задълбочете проучването, прочетете всички пояснения, предизвикателства и предложени решения. Вижте нашето портфолио.
2. Може ли да погледна списък с клиенти?
Важно е да видите с кого е работил и продължава да работи уеб разработчикът. Това ще Ви даде информация за неговото ниво и мащаби на мислене. Бърз поглед върху нашите клиенти.
3. Кой е любимият Ви проект?
Този въпрос е важен, за да проверите нивото на обвързаност между уеб разработчика и проектите, които създава. Лесно ще откриете дали обича това, което прави или претупва нещата, за да се прибере по-рано.
4. Какви технологии ще ползвате за създаването на моя сайт?
Тук уеб разработчикът трябва да съумее да опише технологичното решение, което предлага, както и всички негови специфики. Добре е да изтъкне предимствата и недостатъците, ако оферира различни опции.
5. Как ще оптимизирате сайта ми за търсачките?
Запознайте се с нивото и ноу-хауто на разработчика по отношение оптимизацията за търсещите машини. Сайтът Ви трябва да се индексира добре, за да има смисъл от него. Обсъдете видовете стратегии за тласкане на новосъздадения сайт към челните позиции.
6. Какво допълнително може да поставите в моя сайт?
Това е въпрос, който цели проверка за проактивността на уеб разработчика. Тук би следвало да бъдат изкарани решения за връзки със социалните мрежи, чат системи, банер системи, форуми и много други. Допълнителни модули, които са релевантни за Вашия конкретен случай.
7. Какво се случва след изработката на моя сайт?
Инспектирайте следпродажбеното обслужване, което предлага разработчикът. Дали осигурява месечни поддръжки, гаранционно обслужване или цели еднократни продажби. Подсигурете работата на сайта си чрез направата на бекъпи, както и задължителното наличие на административен панел.
8. Как стои въпросът със съдържанието?
Подхванете тази тема още в самото начало, за да знаете какво се очаква от Ваша страна, какво поема разработчикът като отговорност. Всеки сайт има изображения, същите трябва да са с оправени лицензионни права. Текстовете също са сериозен ангажимент. Проведете дискусия кой ще ги набави, както и кой ще ги въведе в съответния сайт.
9. Кой е собственик на сайта?
Вижте внимателно чия собственост е уеб сайтът. Дали той остава във Ваше владение или ползвате “сайт под наем”. Изяснете тази част от договорните отношения.
10. Какви са условията за плащане?
Запознайте се с платежната схема за самото изграждане на сайта, всичко необходимо за неговото подкарване, както и последващите поддръжки. Попитайте какво се включва в цената за създаването, дали има администрация, такси за обслужване и прочие.
С цялата тази информация подмишница ще можете спокойно да гласувате доверие на отсрещната страна. Или точно обратното, да пренасочите вниманието си към друг уеб разработчик.
Какво ще кажете да обсъдим Вашия сайт? Екипът ни ще отговори на всички Ваши въпроси. Изпратете запитване още сега.
Споделете в: