Качество срещу Срок

Привет! След това възклицание Ви въвеждаме в днешния материал. Ще обсъдим деликатния микс от качеството в уеб разработките и сроковете. Всички сме попадали на изказвания от рода на “По-добре да стартирам бързичко, пък ще оправяме нещата в движение.” и “Имаш само един шанс да направиш добро първо впечатление.” Двете становища са на противоположните полюси на вселената. В следващите редове ще разгледаме по-обстойно всяко от твърденията.
Предимствата на ранния старт
Тук можем да изходим от твърдението, че нищо в света не е съвършено. В този ред на мисли съдим, че не е необходимо да преследваме абсолютното съвършенство в дадена разработка. Това би рефлектирало жестоко в сроковете на проекта. Друг плюс на прибързания старт е, че може да се проведе реален пазарен тест. Вероятно няма място за спор, че тогава се разбира колко добър е всъщност един уеб сайт, онлайн магазин, апликейшън за смартфони или фейсбук игра. Понякога това е добър подход, за да се събере обратна връзка от потребителите преди да бъдат инвестирани купища пари и време. Към предишните изречения можем да добавим, че и конкурентите не спят. Ако срокът за разработка на даден проект се удължи прекалено, заради прекомерното детайлизиране, чоплене, то паралелно може да се появи друг продукт, който да Ви закопае.
Опасността от първото впечатление
От друга страна е надвиснала злокобната опасност от преждевременното пускане на пълен оръфляк. Това означава да липсват ключови функционалности, които са определящи за успеха на проекта. Ако те отстъстват, то потребителите няма да останат очаровани и просто ще си заминат. Завинаги! Юзърите са претенциозни, защото имат избор. Съществуват множество facebook игри, сайтове, онлайн магазини, AppStore и Google Play са пълни с приложения. Съответно, ако тези хора се натъкнат на лавина от бъгове и проблеми, тотално ще загубят вяра във Вас. Ще решат, че сте компания, която не може да произведе нищо качествено. Така стигаме до заключението, че първото впечатление не е за пренебрегване.
Размисли по отминали редове
Записахме предимства и недостатъци. Със сигурност е добре да имате отличен, перфектен, убийствен продукт. Но той трябва да стартира в разумен срок. Как да се случи това? Прекрасен въпрос, който няма съвсем точен математически отговор. За изглаждане на баланса по отношение на срок и качество е много важно да разполагате с адекватно проектно задание. Още от това ниво ще може да се прецени как ще се движат задачите във времето и да се прогнозира кога е денят на старта. Ако уеб разработката Ви е придружена с детайлизирано описание на всичко случващо се, заедно с прототипен модел, то финната настройка качество-срок не представлява проблем.

Ако се интересувате от изработка на уеб проект, то може да разгледате нашите услуги.

Споделете в: