Дизайн срещу Съдържание

Кой ще спечели битката?

Кое е по-важното: Дизайнът или Съдържанието? Това е един от вечните въпроси. Всеки иска уеб сайтът му да бъде забелязан от интернет потребителите и да накара тези потребители да се върнат отново.

Дизайнът и съдържанието са тялото и душата на уеб сайта.
Както се казва: “Не съди за книгата по нейната корица”. Първото нещо, което виждате в един сайт е неговият дизайн, а после сайтът започва да говори. Разбира се, това правило си има и изключения. Има хора, които по цял ден преглеждат сайтове, за да съберат вдъхновение и единственото, което гледат е дизайн. Други не се интересуват от визията, а по-скоро търсят съдържание.
Най-добрата комбинация е да имате отличен дизайн, който да завладява хората, но да ги кара да се връщат, заради доброто и полезно съдържание, което намират. Вероятно звучи като доста трудна задача и наистина е такава, но не и невъзможна.
Кой печели: Дизайнът или Съдържанието?
Преди да направите своя избор между двете, трябва да се замислите. Дали подхождате към изработката на уеб сайт с някаква яснота по отношение на съдържанието? Дали имате поне отправни точки? Ако Вие не можете да създадете сами съдържанието за уеб проекта си, то няма проблем това да го направят професионалисти, които се занимават с такава дейност. Но въпреки това, те ще се нуждаят от сламка, за която да се захванат.
В Whiz поддържаме тезата, че съдържанието е основното нещо в уеб сайта. То е ядрото на уеб сайта. Дизайнът бихме определили като един мост между идеите и реалността. Ако успеете да задържите вниманието на един потребител с добър дизайн, то трябва да го накарате да се върне отново с помощта на качественото съдържание.
Опитваме се да намекнем, че дизайнът е второстепенен играч в изработката на един уеб сайт. Това не значи, че той трябва да е грозен или претупан. Ако дизайнът се оплеска, то трафикът на сайта 100% първо ще спадне, дори и да имате отлично съдържание.
Съдържанието
Без значение дали продавате стоки, услуги или предлагате съвети на хората във Вашия блог, съдържанието прави сайта Ви жив. Още по-важно е, че съдържанието ще накара сайта Ви да живее по-дълго. Уеб дизайнът остарява много бързо, по-бързо отколкото предполагате. Новите технологии и тенденции се менят с всеки ден. От друга страна, добрата информация винаги е почитана и интересна. Хората винаги могат да намерят нещо полезно, докато четат.
Дизайнът
Вече споменахме, че дизайнът е този, който прави сайта атрактивен. Първите впечатления за един уеб сайт се формират за под 10 секунди от момента на отварянето му. Ако дизайнът не се хареса на хората, то шансът да останат на интернет страниците Ви и да четат е доста малък. Трябва да имате предвид, че обновяването на уеб дизайна е доста по-трудно в сравнение с обновяването на съдържанието.
Дизайнът на сайта зависи от бизнеса, който управлявате. Има задължителни компоненти, които трябва да включите в зависимост от бранша, в който оперирате. Много важен момент при дизайна е границата, до която може да се разпростира креативността. Ако тази граница се премине и потребителите не могат да схванат идеята на сайта или по някакъв начин дизайнът ги затруднява да го използват, то лошо за Вас.
Без повече битки
Не бива да има борба между дизайна и съдържанието. Между тях трябва да има партньорски отношения. Хармонията в един уеб сайт е ключът към неговия успех.
Споделете в: