Уеб дизайн за мобилни устройства

Защо и с какво нещата са по-различни?

Днес има около шест милиарда мобилни устройства. Като съпоставите това с потребителите, които имат PC-та и лаптопи и техният брой от един милиард, картината става интересна. Помислете за колко голяма разлика говорим в броя на продадените устройства.

Мобилните устройства са се наместили трайно на пазара и значението им нараства с всеки изминал ден. Това създава, както много препятствия, така и множество възможности.

С какво мобилният свят е по-различен?
Първото нещо, което трябва да разберем е, че дизайнът за мобилни устройства е коренно различен от всичко, с което сме свикнали. И не става въпрос само за размера на устройствата. Тъй като смартфоните и таблетите са леки, практични, мобилни и предлагат все повече възможности, ние започваме да ги използваме навсякъде в ежедневието си. Точно това създава една много силна емоционална връзка между човека и машината.

Физика и спецификации
Повечето мобилни устройства използват touch screens и работят с набор от жестове. Заради по-малките си дименсии, имаме очакването всичко от съдържанието, което консумираме да бъде опростено и по-малко. Също така умните устройства използват по-бавна интернет свързаност (за сега), което допълнително налага едно сериозно оптимизиране на съръжанието, за да се подобри времето за зареждане.

Как, къде и кога
Тъй като имаме постоянен достъп до нашите мобилни устройства, дори докато спим са до главите ни, ги използваме много по-често. Те са винаги с нас в автобуса, докато се разхождаме, докато гледаме телевизия. Това означава, че използваме умните устройства в най-различни условия и под влияние на най-различни разсейващи явления.

Как се чувстваме и действаме
Всеки един от нас има различно поведение и начин на използване на мобилните устройства. Данните от проучвания сочат, че смартфоните и таблетите ни дават чувство за свобода и контрол.

Как се отразява всичко това на уеб дизайна?
За разлика от традиционните уеб сайтове, при мобайла имаме следните начини за доставяне на съдържание.
Мобилни потребители, които са избрали да прегледат дадено съдържание през браузера на устройството си, се обсужват най-добре чрез специализирана мобилна версия на уеб сайта или чрез responsive site, което позволява на един уеб сайт да изменя структурата си в зависимост от устройството, което го отваря.
Други потребители избират да свалят и инсталират приложение (application), с което да ползват съдържанието, което имате да покажете. Самите приложения имат също своите разграничения, но няма да навлизаме в детайли.
Всеки един метод за предоставяне на съдържание има своите предимства и недостатъци. Важно е да се избере най-доброто решение според проекта върху, който се работи.

Заключение
Минаха много готини от първите мобилни устройста, които се появиха на пазара. Вероятно ги помните, приличаха на тухли и тежаха толкова. В тези отминали времена много малко хора имаха подобни устройства. А какво се случва днес? Вероятно Вие и всички хора около Вас имат смартфони и таблети. Това трябва да Ви накара да се замислите много сериозно за курса, който сте поели в уеб. Смятаме, че е време да действате по отношение на мобилен уеб сайт.
Споделете в: