Как сайтът Ви да стане приятелче с мобилните устройства?

Практически всеки бизнес се нуждае от уеб сайт. Но в днешно време нещата не се свеждат само до екраните на конвенционалните компютри. Хората използват интернет и сайтовете през най-различни устройства - смартфони, таблети, дори и гейм конзоли. Прогнозите на различни експерти за 2014 година предвиждат, че по-голямата част от интернет трафика ще се формира от мобилните устройства.
Сега да поговорим за слона в стаята!
Масовото явление при бизнес уеб сайтовете е, че те са създадени само и единствено за използване от PC-та и лаптопи. Когато потребителят отвори подобен уеб сайт през смартфона или таблета си, той трябва да започне да ръчка екрана, да приближава, отдалечава, за да успее да види съдържанието в страниците. Да не забравяме, че тези устройства са с touchscreen и навигацията в сайтовете се превръща в малък кошмар.
Какво може да се направи по въпроса?
Едно от решенията и то добро е създаването на така наречения "responsive web design". Това позволява направата на уеб дизайн, който да пасва на почти всички екрани и видове устройства. Когато един потребител влезе във Вашия уеб сайт със смартфона си, сайтът ще разбере, че го отварят през мобилно устройство и ще се подреди по правилен начин. Цялата трансформация е напълно автоматична, потребителят не трябва да прави нищо, само да се наслаждава.
Направата на отговорен към всички устройства уеб сайт е сериозна задача и трябва да се реализира от професионалисти.
В следващите редове Ви даваме 3 съвета, които да Ви помогнат:
1. Решете кога да направите промяната
Responsive design е радикално нов и различен подход по отношение на това как се управляват елементите на уеб сайта. Това означава, че ще е много трудно или невъзможно да се интегрира във вече съществуващ традиционен уеб сайт. Ще Ви се наложи да създадете чисто нов уеб сайт, който да замени стария.
2. Проследете статистиките.
Прегледайте статистиките на сегашния Ви уеб сайт. По-конкретно частта с трафика генериран от мобилни устройства. Ако видите, че тенденцията сериозно се засилва, то действайте веднага.
3. Проверете сайтовете на конкурентите през различни устройства.
Направете един списък със сайтове на конкурентни фирми. Прегледайте всeки един от тях през различни устройства - лаптопи, стационарни компютри, смартфони и таблети. Обърнете внимание кои от сайтовете са лесни за използване, тези които се нуждаят от най-малко приближавания и щипане на екрана. Обсъдете най-добрите от тях с Вашия уеб разработчик.
Заключение
Мобилните устройста навлизат в ежедневието ни с убийствени темпове. Водещите производители ги продават като топъл хляб. Всичко това неминуемо рефлектира върху бизнеса. Просто хората ще използват смартфоните и таблетите си, а не конвенционалните компютри, за да преглеждат сайтове. Помислете как Вашия бизнес ще изглежда в очите им.
Споделете в: