Отзивчив уеб дизайн или обособена мобилна версия на сайта?

Консумацията на интернет през мобилни устройства се движи с убийствени темпове. Прогнозите на различни източници сочат, че ще сърфираме много повече през мобилните си устройства, отколкото през конвенционалните компютри. И това не е някакво далечно бъдеще, дори в момента потребителите достъпват бизнес сайтовете през техните смартфони. Точно затова трябва да им осигурите едно чудесно изживяване, което не е възможно, ако сайтът не е съобразен с по-малките екрани.

Какво имаме предвид с отзивчив/отговорен уеб дизайн (responsive web design)?
Уеб дизайн техника, чрез която един уеб сайт се нагажда за използване от различни устройства, като PC-та, лаптопи, смартфони, таблети.
Другият вариант е обособена мобилна версия на уеб сайта. И двата модела имат предимства и недостатъци. За да се направи правилният избор, е необходимо да се обърне внимание на следното:
Воала
Отзивчивият уеб дизайн предоставя на всички потребители, без значение какво устройство използват, едно и също съдържание. Това означава, че потребителите с големи екрани (PC-та и лаптопи) ще виждат същото съдържание, както и потребителите с мобилни телефони, но форматирано по по-различен начин.
Но ако се подходи с обособена версия на уеб сайта, то на потребителите с умни устройства може да се предостави съвсем различно съдържание.
Скоростта
Скоростта е един от критичните фактори при създаването на уеб сайт, който трябва да се отваря през мобилни устройства. Всички сме виждали каква интернет свързаност има един смартфон и каква един настолен компютър. Точно това е причина сайтът да бъде много премислен, олекотен и да не търпи никаквo забавяне по време на зареждания и презареждания.
Така нареченият отзивчив уеб дизайн има основен недостатък, именно в тази насока. Въпреки че има определени елементи, които могат да бъдат забранени за сваляне и да не зареждат, това ще облекчи до определена степен нещата. Но ако сайтът Ви има много и то големи изображения, слайдове, видео материали, доста интерактивност, ще стане много труден за нормално и бързо използване. При такова положение обособена мобилна версия на сайта е по-доброто решение.
Обстоятелствата
В изработката на отзивчив уеб дизайн или обособена мобилна версия, са набъркани няколко компонента - сегашният уеб сайт, бюджетът и потребителите. Като горд собственик на бизнес уеб сайт може да останете учуден, че за да се реализира един отговорен уеб дизайн, трябва всичко да се преработи от нулата. Това ни води към вземането на решение за изработка само на обособена версия за мобилни устройства. Такъв вариант би Ви излязъл по-подходящ от бюджетна гледна точка.
Но от друга страна, ако бюджетът в момента не е водещото, имате сериозен наплив от потребители с мобилни устройства, то вариантът с отзивчивия уеб дизайн е по-добър.
Финални думи
Дали обособена версия на уеб сайта или отзивчива към всички устройства такава, зависи от спецификата на Вашия бизнес. Най-важното е да се избере решението, което ще Ви докара най-много ползи. Професионалните уеб решения са гъвкави и предоставят голямо поле за изява.
Споделете в: