Колко струва един уеб сайт?

В днешната статия ще обсъдим често задаван въпрос, на който не може да се даде директен и точен отговор. Става въпрос за цената на един уеб сайт.

Нека направим един бърз паралел, който да ни послужи като чудесен пример. Представете си, че отивате при агенция за недвижими имоти и казвате: “Колко струва една къща?”. Какво ще Ви отговорят те? Ще Ви кажат “Зависи!”. Първото нещо, с което ще започнат е кое е най-важното нещо, от което се нуждатете? Три спални, защото имате деца? Нуждаете ли се от климатична инсталация? Освен тези прекрасни неща интересувате ли се и от голямо мазе? Двор? Гаражи? Какво ще кажете за басейн?
Всички тези неща рефлектират върху цената. Логично е всички ние да имаме подготвен бюджет, когато правим подобна стъпка. И в повечето случаи нещата по покупката се свеждат до това, което реално можем да си позволим. Понякога се налага да се откажем от определени неща, които не са ни от първостепенно значение. Това в никакъв случай не значи, че на по-късен етап не можем да ги добавим. Примерно искате басейн, доплащате и Ви изграждат басейн.
Как всичко това се отнася до уеб дизайна?
Като уеб разработчик получаваме редовно питането “Колко струва един уеб сайт?”. Ето защо направихме това лирично сравнение. Поръчковият уеб дизайнът няма фиксирана цена, той не е готов продукт. Той представлява една инвестиция на опит и време. Докато опитът е фактор, който може трудно да се измери, то времето се определя на база комплексност, функционалности, елементи, компоненти, комуникация и много други.
Въпросите, които уеб разработчиците задават по отношение на бюджети не са случайни. Те спестяват много разговори, имейли, телефони и време на двете страни. С ясен бюджет се работи много по-лесно. При такова положение уеб разработчикът може да направи адекватни и конкретни предложения за изработката на уеб сайта.
Споделете в: