Костната система на всеки уеб сайт

Навигацията като основен компонент

В днешната статия ще попишем за костната система на всеки сайт, а именно навигацията. След като съблечем красивия дизайн и премахнем съдържанието, остава само навигационната система, която се състои от линкове, които придвижват посетителя в сайта. Основната навигация на сайта можем да определим като входната врата към най-важните секции. Това са секции като Каталог, Услуги, За нас, Контакти. Имаме и второстепенна навигация, в която се намират скучните неща като Условия за ползване, Доставка и други подобни.

Организираност
Добрият уеб дизайн изисква добра организираност. Трябва много добре да помислите как да подредите информацията. Изхожда се от позицията на потребителя и какво би му било най-полезно. Точно поради тази причина трябва да знаете какво търсят хората в сайта Ви или какво биха търсили.
Утвърденост
Структурата на навигационните менюта в уеб сайтовете следва утвърдени стандарти. Просто крайните потребители са свикнали с тях. Смайващото разчупване на модела може да доведе до объркване в сърфиращите. Същото важи и за наименованията на бутоните от навигацията в сайта. Не забравяйте, че хората влизат в сайта Ви, защото търсят някакво съдържание - текст, снимки, видео, файлове за сваляне. Те не бродят из сайта Ви, за да се радват на изчанчен дизайн.
Консистентност
Навигацията трябва да има консистентност. Това значи, че на всяка страница трябва да се запазва една и съща структура. По този начин всеки потребител ще се справя без да влага усилия. Много дизайн концепции и менюта може да изглеждат убийствено добре, но дали ще останат разбрани от посетителите? Помнете, че целта на сайта Ви е да продава, а не да кокетничи.
Брой
Още един важен момент е да запазите броя на елементите в навигацията до неговия минимум. Не пълнете навигационните си менюта с купища ненужни бутони. Бъдете директни и фокусирани.
Последователност
Стигаме и до самата подредба и последователност на навигацията в уеб сайта. Трябва да е логически издържана. Така ще постигнете по-висока ефективност от посещенията, които генерирате.
Финал
Следвайки конкретни правила в създаването на уеб сайт, ние можем да осигурим на потребителите една отлична ползваемост. От своя страна това ще намали бягащите от сайта Ви потребители, ще подобри цялостното преживяване, а това ще се отрази положително на продажбите. За сътворяването на професионален уеб сайт са необходими познания и опит. Неща, които имаме в Whiz, свържете се с нас и нека създадем за Вашия бизнес успешен сайт.
Споделете в: