4 Стъпки към резултатен видео маркетинг

Как да го включите ефективно във Вашата дигитална стратегия.

По време на тазгодишното CES (Consumer Electronics Show), главният директор на YouTube направи прогноза, че през 2020 делът на видео съдържанието в интернет трафика ще бъде 90%, а 75% от всички видеа ще са дигитални. Това е дръзко предположение, но то има сериозни подкрепящи го факти. Видео съдържанието може да даде човешки черти и характер на Вашия бранд. Също така, то се разпространява лесно чрез различните дигитални маркетингови канали - от Вашия уеб сайт до социалните мрежи.

Много от големите компании вече направиха сериозни инвестиции във видео съдържанието през тази година. От модният гигант Burberry например си осигуриха живо предаване на тяхното модно ревю по Apple TV. От Renaissance Hotels дори създадоха специален кратък филм насочен към младата аудитория.

Целта на видео маркетинга е да бъде насочен към определена целева аудитория и да я ангажира с бранда. Трябва да се прецени внимателно какви да бъдат посланието и съдържанието на всяко видео и кога и как то ще се представя на публиката. Това е важно за цялостната дигитална стратегия, тъй като все по голяма част от потребителите гледат свързано с продукта видео преди да направят покупка.

Как да увеличите ефективността на Вашите видео маркетинг кампании? Това изисква познаването на всички етапи от процеса на покупка и съобразяването на стратегията с тях. Запознайте се с основните стъпки, които трябва да предприемете за успех.

Етап 1: Направете потребителите съпричастни.

На този етап, потенциалният клиент едва започва да разбира, че има проблем. Вашата задача е да го му покажете, че Вие го разбирате. Набора от ефективни видео стратегии, които можете да използвате на този етап включва:

Образователни поредици - Докажете на Вашата целева аудитория, че Вие разбирате пред какви предизвикателства и възможности са изправени те и какви са решенията на техните проблеми. Можете просто да дадете съвет без непременно да рекламирате Вашия продукт.
Лидерска позиция - Целта е да се установите като надежден и авторитетен източник на информация и помощ във Вашата област. Утвърдете мнението, че можете да превръщате идеите в реалност.
Промоционално видео съдържание - Неговата цел е да представи Вашата фирма по занимателен начин и да покани аудиторията да научи повече. Проявете разбиране към Вашите клиенти и им дайте знак, че имате решение на техния проблем.

Етап 2: Инициирайте значимо общуване.

Това често е най-важният и труден етап що се отнася до това да поддържате постигнатия напредък. Потенциалните клиенти искат да видят убедително съдържание за продукта, но не са готови за директното му предлагане. Тук можете да ползвате следните стратегии:

Видео бюлетин - Това е начин да държите постоянна връзка с Вашите потенциални клиенти. Бюлетинът трябва да предоставя информация както за продукта, така и за фирмата за да може да се понрави на максимален брой потребители. Никой не бива да се разочарова.
Поредица с влиятелни личности - Това е начин да свържете Вашия бранд с експерти и авторитети във Вашата област. Освен че аудиторията може да види бранда от гледна точка на трети лица, тази стратегия води и до укрепване на неговите позиции.
Уеб семинар (webinar) със записване - Той ще покаже човешкото лице на компанията и ще даде на всички желаещи директен достъп до информация, идеи и решения.
Продуктов тур - Дайте на Вашите потенциални клиенти да се докоснат до Вашият продукти или услуга виртуално чрез едно добре направено видео.
Препоръки от клиенти - Нека настоящи клиенти да разкажат пред камера как Вашата компания им е помогнала да решат техните проблеми. Така зрителите ще могат да се поставят на тяхно място.

Етап 3: Пояснете какво Ви отличава.

Поздравления! Вие вече сте на финалната права към продажбата. Продайте Вашия продукт като използвате фактологично и обективно видео съдържание. Стратегиите, които са се доказали като работещи на този етап, включват:

Презентация - Дайте ясна представа на зрителите какво представлява Вашия продукт. Обяснете какви резултати може да даде. Добре е да навлезете в специфика като например представите данни за възвръщаемостта на инвестицията.
Често задавани въпроси - Дайте отговори на основните въпроси, които потребителите имат, относно Вашата компания, продукт, услуги и цени. Създайте усещане за прозрачност и за поемане на инициативата от Ваша страна.
Запознайте се с екипа - Този вид видео съдържание дава представа за ценностите на компанията и нейната същност, подчертавайки приноса на отделните личности.
Конкретен пример - Представете на публиката как с помощта на Вашия продукт се разрешава конкретен проблем в определена сфера, като подчертаете неговите характеристики и функции.

Етап 4: Изградете лоялност у Вашите клиенти.

Вече сте спечелили клиент, но работата едва сега започва. Вашата задача е да го задържите, а в по-глобален план, като основна цел на Вашата дигитална стратегия - да си създадете база от лоялни клиенти, които да са застъпници на Вашия бранд. Ето идеи за успешни видео маркетинг стратегии на този етап:

Обучение и „Как да“ - Видео обучението е удобно, защото клиентите могат да се възползват от него по всяко време и да спират и превъртат назад на воля.
Застъпници на бранда - Дайте думата на хора, които използват Вашия продукт с ентусиазъм. Те могат да дават съвети за използването му, както и препоръки за него в социалните мрежи.
Конкурси с видео съдържание създадено от потребителите - Това е страхотен начин да рекламирате Вашия бранд и да предоставите забавление както на настоящи, така и на бъдещи клиенти.
Ръководство за използване на продукта - Видеото трябва да дава задълбочена представа за функционалностите на Вашия продукт и да е достъпно във всеки един момент при поискване.

Видео съдържанието позволява на потребителите да се потопят в света на Вашия бранд и продукт. То е ефективен маркетингов инструмент, който Ви позволява да достигнете до повече хора. Благодарение на интернет медиите, той е и много по-евтин от традиционната телевизионна реклама. Следвайте тези четири стъпки за да постигнете успех.
Искате цялостна дигитална стратегия, използваща набор от ефективни маркетингови инструменти? Направете запитване сега.
Споделете в: