Кое прави дизайнът за мобилни устройства толкова специален?

Имате ли уеб сайт? Ако отговорът е положителен, дали сте провеждали експеримент да го отворите през мобилно устройство? Това са онези джаджи, които буквално обсебиха живота ни. Смартоните и таблетите се превърнаха в продължение на ръцете ни. Има голяма вероятност фирменият Ви сайт да не е оптимизиран за тези смарт устройства.
По-малкият екран
Най-съществената разлика е в размера на екрана. Площта, с която се работи е значително по-малка. Като към това прибавим, че и смарт устройствата са с най-различни размери, нещата стават още по-пикантни. Но не приключваме до тук, влияние оказва не само физическия размер на дисплея, но и плътността на пикселите. Различните устройства имат различна гъстота на пикселите, това зависи най-вече от ценoвия им клас. Съответно комбинациите стават много. И сборът им влияе върху крайния user experience. Необходими са доста време и тестове, за да се изпипа всичко. Ако нямате мобилен уеб сайт, защо не ни изпратите запитване за изработка?
Пип-пип екран
Touch screen е съвсем различно преживяване в сравнение с курсора на мишката. Смартфоните и таблетите работят изцяло чрез допир. Това налага цялостно преосмисляне на потребителския интерфейс. Най-малкото е, че размерът на бутоните трябва да е по-различен, за да бъде адекватна интеракцията. Сайт, който не е оптимизиран за тъч скрийн е ужасяващо неудобен за ползване. Мобилните приложения са също особена порода, всичко в тях се обмисля много внимателно, защото буквално няма място за грешки.
Операционните системи
В света на смарт устройствата има разнообразие на операционни системи. На лице са Android и iOS, Microsoft Windows Phone, Firefox OS, BlackBerry OS, Ubuntu. Това са само по-известните. Постоянно се правят опити за изграждане на нови и нови софтуерни системи. Създаването най-вече на апликация за различните платформи е предизвикателно. Всяка от тях има своите особености, изисквания, програмни езици. Тук вмъкваме и постоянните изменения които компании като Apple и Google правят.
Различно мислене
Най-често задаваният въпрос в света на мобилните разработки е “Как?”. Как да се реализира дадена функционалност в това ограничено пространство? И как да се гарантира лесното използване на тази функционалност? Мислене, мислене, дискусии, спорове, експерименти, докато отговорите изплуват. Смарт устройствата имат и други специфични характеристики, като: камери, локализация, акселероматър. Тези инструменти отключват допълнителни, интересни възможности.
Заключение
Значимостта на мобилните устройства нарастна след представянето на прословутия iPhone през 2007 г. Хората и фирмите видяха потенциала в тези джаджи и бумът настана. Дне е време да сложите на първо място мобайл устройствата, особено, ако планирате бъдещ уеб проект. Дялът им нараства все повече, защото огромни корпорации инвестират убийствени капитали. Предстоят наистина вълнуващи времена.
Споделете в: