Сайт за таблет

С бума на смартфони и таблети темата за оптимизираните уеб сайтове става все по-наболяла. Бизнесите бързо трябва да се адаптират според потребителите си и това, че те стават мобилни.

Днес ще поговорим конкретно за таблетните устройства. Те са доста по-различни от смартфоните и се нуждаят от специално внимание.
Реално погледнато сайтовете за таблети трябва да са диферентни от тези за смартфони.
Хората, които ползват таблети и сърфират в сайта Ви, очакват отлично преживяване. Как да се случи това? В следващите редове ще разгледаме няколко фундаментални точки.
1. Адаптация за хоризонтална и вертикална ориентация.
Цялият уеб сайт трябва да е оптимизиран за работа с таблетното устройство в двете му ориентации. Потребителите често ги сменят, особено като са си в къщи и се излежават.
2. Навигацията.
Падащите менюта са чудесни за десктоп машините, но при сайтовете за таблети историята е съвсем друга. Поради това, че нямаме курсор на мишка, чрез който да ползваме сайта, концепцията за менютата трябва да е друга. Пример за чудесен вариант са така наречените акордеон менюта.
3. Големите бутони са винаги по-добре.
Поради естеството на таблетните устройства, оптимизираните за тях сайтове трябва да бъдат с достатъчно големи бутони. Работейки на десктоп машина имате прецизността на мишката, докато при сайт за Android таблет и сайт за iPad е налице проблемът на дебелите пръсти. За да бъде избегнат той, трябва бутоните на мобилния сайт да са правилно оптимизирани за допир.
4. Елиминиране на “pinch and zoom”.
Щипането на екрана и приближаването са отлични функционалности, когато става въпрос за преглед на карти и снимки. Но в уеб сайтовете за таблети историята е друга. Там всичко трябва да е изградено по начин, който да не налага приближаване към отделни участъци от сайта.
Заключение
Сайтът Ви трябва да има оптимизирана версия за смарфони и таблети. Като за таблет трябва да се направи подходяща адаптация. Това ще позволи на потребителите да консумират съдържанието на сайта Ви по възможно най-удобния и ефективен за тях начин.
Споделете в: