Какъв е смисълът от адаптивен уеб дизайн?

Днешната уеб среда налага разработването на уеб сайтове, които обслужват нуждите на конвенционалните компютри, но също така и на смартфоните, както и на таблетите. Това явление е породено от пенетрацията на смарт устройствата, на която станахме свидетели през последните години. Не бе отдавна времето, когато говорехме за изработка на уеб сайт ориентирана към PC и лаптоп. Понятието смартфони и таблети просто не съществуваше. Но всичко това се реформира, настана революцията на смартфон и таблет устройствата. Съответно уеб разработчиците и бизнесите, които им стават клиенти, трябва да преосмислят ситуацията. И то бързо, ако не искат да изпитат тежки пропуснати ползи на гърба си.
Ако следите от време на време случващото се в света на мобилните устойства, ще забележите, че се появяват все повече и повече бюджетни предложения. Това спомага за по-бързото разпространяване на технологията. Или казано по друг начин във всеки джоб по един смартфон, във всяка ръка по един таблет. Обърнете внимание, примерно докато седите в заведение, че хората около Вас се зомбират със смартфони и таблети. Това са потребители, които непрестанно консумират информация. Вероятно ще попаднат и на Вашия уеб сайт, а дали той е готов за сблъсък с по-малките дисплеи?
Прегледайте статистиките
В интернет има купища данни, таблици, графики, инфографики, които илюстрират случващото се по отношение на смарт мобилните устройства. Но основният въпрос е дали Вашите клиенти пристигат на сайта Ви през мобилно устройство. Можете много лесно да дадете отговор, ако притежавате система за статистика, която да отчита посещенията в уеб сайта. Тя ще Ви даде детайлна информация, която да тласне решение за мобилен уеб сайт или да го елиминира. Много внимателно анализирайте данните. Вижте общия обем от посещения, ако той е смешно малък, то е нормално и посещенията през смартфон и таблет устройства да са жалко число. Тогава по-скоро имате проблем с налагането и популяризирането на сайта. Или сте B2B компания, която работи с малък набор от дистрибутори.
Из дебрите на адаптивния дизайн
Responsive design или адаптивен дизайн, както го превеждаме на български език, е техника за изработка на уеб сайт, която позволява обслужване на широк набор устройства. Адаптивният уеб сайт дизайн се намества и изглежда добре на смартфони, таблети и десктоп машини. Но той не е ориентиран само към смарт устройствата. Той решава и друг тип проблем. Декстоп машините (PC-та, лаптопи) също имат своите особености по отношение на екрани и резолюции. Вероятно сте забелязвали, че някои сайтове изглеждат мънички на екрана. Това е, защото дизайнът им е направен за ниска резолюция. Когато потребител с голям монитор и висока резолюция отвори подобен сайт, то същият изглежда като миниатюра, просто се губи на екрана. Но в същото време Вашият бизнес може да има клиенти, които използват по-стари компютри. Често срещан казус, сайтът трябва да обслужва клиенти, които се намират в двете крайности. Така поставено предизвикателството може да се разреши с използването на адаптивен дизайн. Всеки един потребител ще вижда сайта по начин, който е адекватен за неговото компютърно устройство. Проблемът с малките, големите, новите и старите екрани ще бъде елиминиран.
Създаден с мисъл за бъдещето
Адаптивният дизайн не обслужва единствено настоящите нужди на уеб сайта и неговите потребители. Замисълът му е да покрие и утрешните. Пазарът бързо се деформира и мобилният трафик, който получавате, ще нараства стремглаво. Адаптивният уеб сайт дизайн ще Ви помогне да посрещнете тази промяна. Responsive сайтовете гарантират на потребителя, че ще използва по адекватен начин уеб сайта без значение през какво устройство го достъпва.
Заключение
Направата на адаптивен уеб сайт не е по-различна от изработка на конвенционален сайт. В смисъл, че и двете неща решават бизнес проблеми. Вие трябва да сте наясно какъв тип потребители привличате със сайта и какви устройства използват те. Допълнително трябва да се вземе предвид, че ако пускате нова услуга или стока на пазара, може да привлечете друга порода клиенти, които използват смартфони и таблети. Съответно тези юзъри ще искат от Вас адекватен сайт, който да използват през разнородните си устройства. Бихме дефинирали изработката на адаптивен уеб сайт като една интелигентна инвестиция.
Споделете в: