Какво е responsive design?

Все по-често бизнесите ни питат за responsive design - какво представлява и дали го предлагаме. Общо взето това е модерна фраза, която всички харесват и искат, но много малко разбират. С тази статия ще обясним какво представлява адаптивният дизайн на сайтове.
В най-обща рамка това е очакване уеб сайтът да се скалира, пренарежда според устройството, през което се отваря.
Фирмите виждат, че клиентите им използват лаптопи, PC-та, смартфони и таблети, съответно искат сайтовете им да изглеждат добре. Проблемни в случая са смартфоните и таблетите, заради тъчскрийн екраните си, както и по-малките им дименсии.
Неоспорим факт е, че хората ползват сайтове през най-различни устройства, които имат интернет свързаност. Това налага промяна в изграждането на фирмените сайтове, за да могат същите да отговорят на нуждите на потребителите.
Как да се сдобиете с responsive сайт?
Изработката на адаптивен дизайн за уеб сайт включва множество особености. Нещата не опират само до правилното подреждане на т.нар. лейаут на сайта. Допълнителните точки, които можем да засегнем са следните:
  • Оптимизиране на изображенията с цел бързо зареждане на различните устройства.
  • Промяна на навигационното меню съобразно ориентацията, в която работи устройството.
  • Преработка на бутоните и връзките в сайта, за да са по-удобни за работа с тъчскрийн.
  • Осигуряване на адекватно визуализиращи се видео клипове и таблици.
  • Оразмеряване на шрифтовете според различните устройства и резолюции.
Изграждането на адаптивен сайт, който се явява добро хоризонтално решение, покривайки повечето устройства, не е лека задача. Не мислете за него като дребна екстра. Той налага кардинално различен подход при всяка изработка на сайт.
Създаването на добър и наистина оптимизиран responsive design отнема време и съответно финансови ресурси. Обещанията за изработка на адаптивен сайт трябва да са подплатени с техническо задание, което да съдържа всичко, което би следвало да представлява. По този начин ще бъдете сигурни какво получавате срещу Вашите пари и гласувано доверие.
Искате ли адаптивен сайт? Изпратете ни запитване.
Споделете в: