4 грешки, които ще Ви провалят

Грешки, които се срещат в уеб сайтовете и онлайн магазините

Успешните уеб студия са се научили с времето да избягват повечето от често срещаните грешки в уеб сайтовете. Това е умение, което се развива през годините до голяма степен на принципа проба-грешка. Отличният уеб дизайн е рядко срещано явление. Дори и най-успешните уеб проекти имат по някоя и друга грешка. Нека да разгледаме четирите грешки, които задължително трябва да пропъдим от един уеб сайт.

Първа грешка: Липса на четливост
Случвало ли ви се е да влезете в уеб сайт, за да прочетете нещо и да започнете да присвивате очи и да ругаете по малките буквички. Окото трябва да разграничава една от друга буквите и така по-лесно да бъдат прочитани. Това може да бъде нарушено при използването на специфичен шрифт, цвят или размер. Създавайки подобни проблеми на интернет потребителите ще създадете първия и основен проблем за себе си. Дори и да имате отличен уеб сайт той може да бъде провален само заради подобно недомисляне.
Втора грешка: Неправилно използване на Flash
Много дизайнери не използват Flash технологията правилно. В старанието си да направят една страница по-привлекателна някои флаш дизайнери изпадат в крайности. Вместо да доставят приятно изживяване на посетителите те ги смущават с тромави анимации. Когато един флаш уеб сайт започне да отклонява вниманието на сърфиращите от основната си цел, то е явно, че има проблем. Важно е да споменем, че едни от най-разпространените устройства iPhone и iPad не поддържат Flash. Ако държите да имате ефекти и анимации в уеб сайта си, задвижвани от флаш, то нека всичко бъде леко за зареждане и в никакъв случай не прекалявайте.
Трета грешка: Малко или никаква информация за контакт
Това наистина е безумие. Има сайтове, в които не е поместена никаква информация за контакт. По какъв начин тогава посетителите да се свържат с този бизнес? Друг комичен вариант е, когато информацията за контакт е скрита на дълбоко в секциите на сайта и на посетителят му трябват пет минути, за да я открие. Координатите за контакт са един от ключовите елементи във всеки уеб сайт. Трябва да са на видимо място и да улесняват потребителя. Липсата на тази информация ще създаде сериозни съмнения във вашите потенциални клиенти.
Четвърта грешка: Проблеми с браузерите
Това е един много често срещан казус. При поръчка на уеб сайт или онлайн магазин повдигнете темата. Трябва да сте сигурни, че уеб проектът Ви ще е съобразен с различните браузери. В днешно време сред най-използваните са Chrome, Internet Explorer, Firefox, Opera и Safari. Уеб сайтът трябва да се държи по един и същи начин на всеки един от посочените браузери. Ако това не се съобрази, потребителите ще изоставят сайта Ви, защото ще срещат проблеми и трудности с него.
Заключението
Както вероятно сами се убедихте тези грешки не могат да бъдат игнорирани. Разбира се това не са единствените грешки, които може да бъдат допуснати в един уеб сайт или онлайн магазин. Има още много, но тези са една отправна точка, която да Ви даде идея за насоката, в която трябва да мислите.
Споделете в: