Как ще се развива изработката на мобилни приложения през 2017

Поглед към последните тенденции в мобилните приложения и как те ще се развиват през следващата година и в близкото бъдеще.

Смартфоните вече са неразделна част от нашия живот и стават все по-важни във всекидневието ни - за работа, общуване, пазаруване, информиране, забавление и още много други. Правим всички тези неща благодарение на различни мобилни приложения. Тези за Android, които могат да се свалят от Google Play, са около 2.2 милиона на брой, докато тези в App Store на Apple са приблизително 2 милиона. Тези цифри са впечатляващи и ще растат още, имайки предвид колко е печеливша тази ниша - прогнозата е за 268 милиарда сваляния, които да донесат приходи от 77 милиарда долара, през 2017.

Трябва да се отбележи, че днес мобилни приложения се изработват не само за смартфони и таблети, но и за различни аксесоари (примерно смарт часовници), автомобили, автоматизирани домове и различни устройства, използващи IoT технология. Това предоставя огромни нови възможности за бизнеса през 2017. Приложенията, функциониращи в облака, станаха все по-важни през последната година. Възможността за обмяна и синхронизиране на данни в реално време със сървъра и други устройства е основа за много иновации. Какво да очакваме от мобилните приложения, поглеждайки напред в бъдещето?

Продължаващ възход на услугите, базирани на локация
Благодарение на наличието на GPS на смарт устройствата и лесното му използване, услугите, базирани на локацията на потребителите, ще се развиват стремглаво, давайки на хората информация и предложения за покупка, в зависимост от местоположението им. Няколко от основните сфери, където тези услуги се очаква да имат най-голямо приложение, включват карти за ориентация в сгради, портали за разплащания, които са специфични за определена локация, търговия, сигурност и туризъм и пътувания.

Технологичните гиганти правят огромни инвестиции в развитието на този тип услуги, като една от основните насоки е използването на датчици, които да насочат потребителя към конкретни мобилни приложения, когато той влезе в техния обсег. Може би най-голямото предизвикателство пред услугите, базирани на локация, е, че те спомагат за по-бързото харчене на батерията, но то се очаква да бъде преодоляно скоро с по-напреднал хардуер.

Интеграция на обогатена реалност в мобилни приложения с практическа насоченост
Приложенията, използващи обогатена реалност, до скоро бяха изцяло в сферата на забавлението, но тази тенденция се променя, като технологията вече си използва и за вършене на работа. За това спомага и все по-широкото използване на мобилните приложения на лични аксесоари като смарт часовници.

Ако сте в чужда страна например и не можете да разчетете уличен знак или табела, можете да го снимате и специално приложение ще го преведе за Вас. Други приложения, използващи обогатена реалност, дават информация за различни места около Вас, от които може да се интересувате, като ресторанти и исторически забележителности. С мобилно приложение, базирано на тази технология, можете да откриете автомобила си на претъпкан паркинг лесно и бързо.

Мобилни приложения с вграден изкуствен интелект
Смарт устройствата ще стават все по-умни благодарение на изкуствения интелект, интегриран в приложенията. Той спомага изключително много за персонализирането на потребителското преживяване. Представете си елементи от дизайна на апликацията, които се променят според настроението на потребителя, и съдържание, което е базирано на личните му предпочитания и неговата локация. Общуването с мобилните приложения ще става все по-лесно с помощта на вградените дигитални асистенти, които ще дават подробни отговори на конкретни въпроси и дори ще могат да вършат някои задачи, вместо нас, като запазването на маса в ресторант например.

Поява на Android Instant приложения
Наскоро от Google обявиха Android Instant Apps - нововъведение, позволяващо на мобилните приложения за Android да работят веднага на смартфоните и таблетите, без да е необходимо да се свалят и инсталират. Концепцията за използване на приложенията само когато са необходими има потенциала да революционизира тази сфера. Използването на повече и по-разнообразни апликации ще става по-бързо.

Това е в огромен плюс за потребителите, които няма да се притесняват за оставащото място в телефоните им или за чакането, макар и малко, свързано със свалянето и инсталирането. За бизнеса това значи по-голяма конкуренция и съответно фокус върху предлагането на по-добро преживяване като цяло. Един важен аспект, който трябва да се отбележи е, че така наречените инстантни приложения се очаква да предлагат само една основна версия, като за достъп до пълните функционалности ще е необходимо инсталирането на цялостната апликация.

Приложения в сферата на IoT
Много от заобикалящите ни устройства вече стават умни посредством IoT технологията -алармените системи, автоматизираните гаражни врати, дъските в училище и дори лекарските стетоскопи. За да може IoT устройствата да се управляват дистанционно и да обменят данни с други устройства са необходими специални приложения, като се очаква техния брой да нарасне през 2017. Разработчиците на мобилни приложения ще използват все по-сложни платформи и инфраструктура за обмяна на данни. Фокусът ще е върху бързия достъп до информация, ефективния анализ на статистиките и защитата.

Сигурността на мобилните приложения ще е по-важна от всякога
Това се дължи на факта че, количеството информация, обменяно чрез смарт устройствата, както и нивото на нейната чувствителност, непрекъснато нарастват. Много потребители не гледат сериозно на защитата на своите смартфони и таблети и на данните на тях, което връща топката в полето на разработчиците, които трябва да се погрижат за сигурността. Мобилните приложения с функционалности за сигурност ще се открояват все повече и ще получават все по-голяма популярност.

Като обобщение, можем да кажем, че предоставянето на едно гладко и приятно потребителско преживяване си остава основен приоритет при изработката на мобилни приложения. Разбирането на нуждите на бизнеса, за когото се изгражда апликацията, и на крайния потребител е от изключителна важност за успеха на всеки проект. Творческият подход върви ръка за ръка с въвеждането на технологични иновации, като обогатената реалност и изкуствения интелект, споменати тук. Когато работи с надежден и опитен екип от разработчици, всяка компания може да очаква създаването на атрактивно, високо интерактивно и полезно мобилно приложение с дълъг живот.
Какво искате да бъде Вашето мобилно приложение? Свържете се с нашия екип, като направите запитване сега.
Споделете в: