Как IoT изгражда пътя към бъдещето

Поглед към възможностите и предизвикателствата пред Internet of Things

Когато технологичният свят се насочва към функциониране в облака, е трудно да си представим какво би бил той без IoT (Internet of Things или свързването на много и различни устройства и обмяната на данни между тях). Докато ние се наслаждаваме на използването на нашите свързани устройства и изливаме големи количества данни в тази „торба“, наречена IoT, тя се разраснала до гигантски размери. Такава огромна система изисква високи технологии и сериозни умения, за да продължава да функционира. Дали имаме това, което ни е нужно, за да развиваме, поддържаме и осигурим защита на IoT?

Една от основните теми в IoT пространството е младата възраст на технологиите и услугите и на компаниите, които ги предоставят. Справянето с тази „незрялост“ и управлението на риска, който тя създава, ще бъдат сред основните предизвикателства пред използването на IoT. В някои технологични направления са необходими повече умения, за да се преодолеят конкретни препятствия.

Към 2020 година, се очаква да има десетки милиарди устройства, свързани с интернет. Поради тази причина, техническите предизвикателства несъмнено ще нарастват и ще ни е необходима ефективна технология и услуги, за да поддържаме IoT. Тъй като се движим към по-голяма свързаност с цел синхронизиране и управление на съдържанието, IoT се пълни с данни от целия свят и от всякакви източници.

Терминът „Internet of Things“ е използван за първи път от Кевин Ащън през 1999 в контекста на управлението на потока от продукти и услуги. С напредването на технологиите, понятието се разширява до мрежа от свързани едно с друго устройства и други предмети (например сгради), която не просто набират информация от заобикалящата я среда и си взаимодейства с материалния свят (задействане, управление, контрол), но и също така използва съществуващите Интернет стандарти, за да предостави услуги за трансфер на информация, анализ на данни, приложения и комуникация. Целта ѝ е да накара компютрите да набират информация без човешка намеса.

Бързата и гладка обмяна на информация, лесния достъп до нея и изглеждащия безкраен капацитет за увеличаването ѝ, както и нейната полезност за отделните хора и компаниите създават широк хоризонт от възможности за IoT:
- Да имаме свързаност във всички аспекти - Нивото на свързаност ще се разраства и скоро ще сме свидетели на създаването на единен IoT стандарт. Това може да е Проектът Brillo на Google (специална операционна система Android за свързани устройства) или неин конкурент. Това ще ни даде пълна гъвкавост при достъпа до устройства.
- Еволюция на интелигентната мрежа - IoT ще може да обработва информация по „по-човешки“ начин и ще прави технологиите по-лесно разбираеми.
Поява на обединена стандартизирана екосистема - При такъв огромен брой потребители и устройства, един нов стандарт става задължителен.
- Умни градове и транспорт - Интелигентните транспортни системи и услуги събират и обработват широк набор от данни, подобрявайки функционирането и безопасността на транспортната инфраструктура. При наличието на цялата необходима информация, създаването на нови и по-ефективни умни градски системи е само въпрос на време. Що се отнася до технологии като електричество, канализация и светофари, властите ще прилагат IoT решения, за да спестят средства и да увеличат качеството на предлаганите общински услуги.
- Умни домове - Със системите за автоматизация и свързаност на дома се постигат по-високи нива на сигурност и енергийна ефективност, както и по-голямо удобство. Те са особено полезни за възрастните хора и тези с увреждания. Представете си да можете да регулирате температурата в дома си, вратите и дори щорите и кафеварката чрез Вашия смартфон, независимо къде се намирате.
- Възможност за обединяването и анализа на различни видове данни за вземането на най-добрите решения в бизнеса.
- Еволюция на устройствата за лично ползване и напреднал хардуер, който ще отговаря на нуждите на IoT.
- Възникване на нова обединяваща платформа - Свързаните устройства ще стават все по-евтини, броят на приложенията ще се увеличи и свързването с
Интернет ще струва изключително малко. Постепенно това ще доведе до разработването на хоризонтална платформа, за обединяването на всички компоненти - една нова операционна система.
- Операционна оптимизация за по-добра работа с данни на устройствата, чрез подобряването на модела на машините или по-точно как те си взаимодействат с хората и отразяват техните действия.
- По-високи мерки за сигурност - Тай като IoT включва все по-голям брой устройства, използващи процесори, сигурността несъмнено ще е голямо предизвикателство. Ще се създават по-фини системи за сигурност с криптирана комуникация за предотвратяване на информационни атаки и такива директно на самите устройства.

IoT ще се разраства и ще включва все по-голям брой устройства и все повече данни. Същевременно, неговият път на развитие е още в самото начало и има много препятствия за преодоляване, като например в сферите на съхранението и сигурността на данните. Едно обаче е сигурно - този феномен ще революционизира света, в който живеем. Направените тук прогнози за използването и развитието на IoT са само върха на айсберга. Имайки предвид „плодородната почва“, ние можем смело да начертаем пътя на иновациите и изобретенията, които ще ни донесе тази нова ера.
Ако планирате технологичното развитие на Вашия бизнес чрез собствено мобилно приложение, доверете се на нашия екип от специалисти. Споделете Вашите планове, като направите запитване.
Споделете в: