Какво е NFC? Всичко, което трябва да знаете за NFC технологията

NFC технологията, известна вече и като Заличителят на традиционния портфейл, предлага възможности за дигитализирането на плащанията и не само.

Към момента NFC технологията е вече масова. Броят на смартфоните и таблетите, оборудвани с нея, нараства бързо, както и въпросите, които хората задават за използването ѝ. Вече може да сте чували за дигиталните портфейли, работещи с нея, но знаете ли какво представлява NFC, какви практически приложения има и защо става все по-важна?

NFC служи не само за замяна на физическия портфейл с дигитален, въпреки че това е основното използване на технологията сега. Потенциалът е почти безкраен, когато става въпрос за NFC чипове. Тук ще намерите отговори на основните въпроси, свързани с тази съвременна технология.

Какво е NFC?
NFC е абревиатура на near-field communication - комуникация в близко поле или казано по друг начин близка безконтактна комуникация. Технологията дава възможност на смартфоните, таблетите и другите устройства, оборудвани с нея, да обменят данни по между си. Тя еволюира от технологията за радиочестотна идентификация (radio-frequency identification или накратко RFID), с която са оборудвани магнитните карти за достъп например.

NFC е много подобна на технологията за радиочестотна идентификация, но тя ограничава обмена на данни в периметър от около 4 сантиметра, поради което трябва да приближите смартфона си до POS терминала, за да направите плащане чрез мобилно приложение тип дигитален портфейл в магазина например. Малкият периметър, в който действа, е едно от основните предимства на NFC по отношение на сигурността и една от причините, поради които се смята за надеждна алтернатива на използването на кредитните карти. Технологията може да е полезна не само при пазаруване, но и за споделяне на видео клипове, информация за контакти и снимки между две устройства с NFC.

Как работи NFC?
За разлика от Bluetooth технологията, NFC не изисква каквито и да е било ръчни настройки или чакане устройствата „да се открият“ едно друго за осъществяване на обмена на данни. С NFC, връзката между две устройствата се осъществява автоматично, когато те са на най-малко четири сантиметра разстояние едно от друго. Те започват да си комуникират и подканят потребителя да извърши конкретно действие примерно плащане. Имайки предвид огромния потенциал на тази технология, да разгледаме три от основните начини за ползването ѝ.

Дигитален портфейл: Ако имате такова мобилно приложение на смартфона си, можете да плащате чрез него, доближавайки телефона на поне четири сантиметра до безконтактния четец. Това ще активира дигиталния портфейл и той ще Ви прикани да потвърдите плащането. Обикновено за това е необходимо само да докоснете специалния бутон, който се появява на екрана на смартфона.

Android Beam: Тази функционалност на мобилната операционна система позволява обмяна на съдържание между устройства, работещи с Android. Можете с лекота да прехвърляте снимки, видеа или нов контакт от смартфона си на таблета си или обратното. Въпреки че я има от доста време, тази функционалност все още не е широко използвана.

NFC чипове: Тези така наречени маркери могат да бъдат програмирани със специално създадени за целта мобилни приложения, за да извършват определени функции, когато са сканирани със смартфон, оборудван с NFC. Ако например сложите такъв чип на работното си бюро, с едно бързо приближаване на смартфона Ви до него, можете да го превключите на вибрация или да направите така, че да получавате само известия, свързани с бизнес задачите Ви. Друг пример е слагането на NFC чип на външната врата на дома Ви, чрез който да можете да пускате или спирате Wi-Fi радиото на Вашия телефон, когато влизате или излизате съответно, за да пестите батерия и мобилен интернет.

Кои устройства са оборудвани с NFC?
Списъкът расте с всеки изминал ден. Можете да следите кои устройства имат с тази технология онлайн. На сайта NFC World има подробен списък със смартфоните, притежаващи NFC, който се актуализира често. Повечето Android устройства вече имат NFC, както и значителен брой Windows телефони, докато Apple въведоха технологията сравнително скоро. Има я на iPhone 7, iPhone 7 Plus, iPhone 6S, iPhone 6S Plus, iPhone SE и Apple Watch. Към момента, с устройствата на Apple, оборудвани с NFC, могат да се извършват само плащания, докато функционалност за обмяна на съдържание липсва и по всички личи, че компанията няма намерение да развива такава.

Докато iPad Pro, iPad Air 2 и таблетите iPad Mini от 3-то и 4-то поколение имат вградена NFC технология, от Apple потвърждават, че тези устройства не могат да обменят данни с четците в магазините, а само с определени мобилни приложения и в рамките на браузъра Safari. Apple предлага свой дигитален портфейл Apple Pay, който може да се използва в различни банки и магазини по света.

Всички устройства с Android 4.0 или по-нова версия на операционната система
Android Beam, функционалността, която притежават всички смартфони, таблети и други джаджи, работещи с Android 4.0 или по-нова версия, позволява обмяната на почти всички видове информация, включително видео клипове от YouTube, уеб страници и бележки. Благодарение на това, че са оборудвани с NFC, тези устройства могат да работят с мобилно приложение - дигитален портфейл, като дават максимално удобство на потребителите.

Ако притежавате Android смартфон с NFC, можете лесно да включите тази му функционалност, като използвате специалния бутон за включване и изключване. На много телефони той се намира в спускащото се меню с настройки на началния екран. Следващия път когато доближите телефона си до друго устройство с NFC за няколко секунди, автоматично ще се генерира известие с питане дали ще разрешите свързването на двете устройства чрез технологията.

Какво друго може да прави NFC?
Дигиталните портфейли, които правят безконтактното плащането със смартфон в магазин възможно, са само началото, така да се каже. На различни места по света хората също така могат да използват своя телефон вместо карта за пътуване в градския транспорт. Съответното мобилно приложение - дигитален билет, базирано на NFC, обикновено дава възможност и за преглед на направените пътувания. Очаква се все повече мрежи на градския транспорт да въвеждат тази технология. Много високотехнологични аксесоари също са снабдени с нея. Обективът Sony QX, който се прикрепва към смартфон за правене на снимки и видео, изпраща заснетото директно в приложението, където се съхранява този тип съдържание, чрез NFC.

Бъдещето на NFC
Вече сме в ерата на NFC и очакванията са да виждаме и ползваме тази технология на все повече места. Аксесоари, които носим на себе си, като умни часовници например, вече я използват. Има дори компании, които интегрират тази технология в бижута, даващи сигурен достъп на собствениците си до тяхна лична информация. Други предлагат временни „татуировки“ с NFC чип, чрез които само собственикът може да отключи телефона си. По своето естество те са тънки пластири, които се залепват на кожата. Експериментира се и с подобни татуировки за съхранение на информация. Дори световния гигант Pizza Hut е създал подобна NFC татуировка за своите клиенти във Великобритания, която им позволява да поръчат любимата си пица за секунди.

В няколко големи града като Сан Франциско можете да платите на обществените паркометри със смартфон, което неминуемо улеснява паркирането. В Лондон и Манчестър можете да сканирате NFC чипа на някой паметник на велика историческа личност и да получите забавно „обаждане“ от въпросния човек. Макар да не се споменава конкретно дали NFC технологията е използвана в наскоро представения концептуален проект за супермаркета Amazon Go, където просто излизате със закупените стоки и тяхната стойност автоматично се изтегля от Вашата кредитна карта, той дава представа как тя би могла да се развие в бъдеще.
Какви хоризонти искате да достигне Вашето мобилно приложение? Разкажете ни, като изпратите запитване сега.
Споделете в: