Иновативност или ползваемост?

Днес ще разгледаме много интересна тема, която касае иновативността и ползвамостта в уеб проектите. Сайтовете и онлайн магазините, като технологични решения, изцяло се влияят от тези два елемента. Поставяме въпроса така: “Кое е по-важно иновативността в уеб проектите или тяхната ползваемост?”.
Нека да размишляваме малко над този казус. Смятаме, че ползваемостта на уеб сайтовете и електорнните магазини не трябва да застава на пътя на иновацията.
Поглеждайки от другата страна на монетата, заявяваме, че ползваемостта е от критично значение за вески уеб проект. По този начин се получава противорече, което трябва да преборим в следващите редове.
Иновацията е изключително важен фактор, ако тя отсъства, то няма да можем да преминаваме границите на досега познатото. Общо взето ще си тъпчем на едно място и ще пасем тучна тревичка. Иновативният подход ни позволява да внасяме драстични промени в дигиталното пространство. Но мислим, че всяка иновация трябва да се гради върху солидна основа ползваемост.
Уеб е за всички. Когато се опитваме да създадем уеб проект за широка аудитория, трябва да вземем предвид фундаменталните правила за ползваемост. В противен случай може да родим нещо, което автоматично да елиминира огромен процент от потребителите.
Иновацията не бива да прекъсва като процес. Но докато я внасяме в живота на потребителите, трябва да защитаваме ползваемостта. В крайна сметка се стараем да създаваме проекти, които да внасят стойност в живота на хората, а не объркване.
Като собственик на бизнес може да помислите за иновативност в самия бизнес модел, докато задържите уеб сайта или онлайн магазина на достъпно за хората ниво. Тоест не внасяте смут в навигационните менюта, не се фокусирате върху смайващи интерфейси. Този подход е по-сигурен и предполага постигането на успех. Иновативността носи своя опасен заряд. Бъдете внимателни, но не и скучни. Можете доста да играете със съдържанието и възбуждането на интереса на крайните потребители.
За ползваемостта има установени правила. Докато с иновацията всичко е много относително. Самата дума започна да се използва с различно съдържание. Понякога нейното истинско значение потъва. Дайте на хората уеб проект, който е лесен за ползване. Иновирайте в самия бизнес модел и постоянно внасяйте подобрения.
Споделете в: