Интернет не е просто един маркетингов канал

Много често бизнесите смятат, че интернет е просто допълнителен канал, в който могат да хвърлят малко пари, за да са в крачка с модата, да рекламират. Всъщност, истината е доста по-различна. Интернет е уникална среда, в която можете да трансформирате и развивате Вашия бизнес.
Не бива да заравяте главата си в пясъка и да отлъчвате интернет. Може за момента да не пасва на вижданията Ви за света, но бъдете отворени към нови модели и хрумвания. Грешно е да се смята, че глобалната мрежа е само и единствено рекламен инструмент.
В следващите редове ще разгледаме няколко по-различни приложения на интернет, извън стандартна рекламна рамка.
Социалният ефект
Уеб се доказа доста добре като инструмент, който обединява социални общности. Препоръчването на продукти и създаването на вирусни кампании е едно на ръка. Чрез уеб имате възможност да обединявате хората около каузи, да набирате доброволци, да генерирате цялостни движения, да образовате хората, да водите благотворителни кампании.
Поддръжката на клиенти
Съвсем спокойно бихме заявили, че интернет внесе революция по отношение на поддръжката на клиенти. Глобалната мрежа помогна за намаляване на поддръжката по телефон, разкарванията от точка А до точка Б, което е прекрасно за всички. Бизнесите са доволни, защото пестят пари, а клиентите, защото пестят време. Много компании придобиха значително конкурентно преимущество точно чрез отлична интернет поддръжка.
Онлайн плащанията
Това е може би най-вълнуващата точка, за която искаме да говорим днес. Интернет тотално преобрази плащанията. Онлайн магазините са отличен пример за среда, в която плащате с кредитна или дебитна карта. Всичко става от разстояние, бързо, лесно, удобно. Други предимства в тази насока са услугите за онлайн фактуриране и банкиране. Това е прекрасно и полезно за компании от всякакъв калибър. Замислете се колко пари може да спестите, ако не изпращате хартиени фактури на Вашите клиенти. И ще спасите дърво! Като допълнение записваме и това, че Вашите клиенти имат възможност да менажират собствените си акаунти онлайн, което пести много време на Вашия екип. И при положение, че всичко това се случва по електронен път, имате пълната история, която се записва автоматично. Супер!
Менажиране на веригата за доставки
Мрежата за доставки е критичен компонент за много бизнеси. Поддържането на адекватно ниво на наличности и отстраняване на проблема с презапасяването е деликатен баланс. Тук на помощ идват онлайн системи, които в реално време следят наличностите. По този начин, ако имате централен склад и множество обекти, можете лесно да знаете какво се случва във всеки един миг.
Набиране на персонал
Най-различни уеб сайтове имат специализирани секции за набиране на нови кадри. Но нещата определено не спират до там. Създадоха се най-различни портални сайтове за предлагащи работа и търсещи работа. Това променя изцяло начина, по който се издирват кадри. Изключително интересни са сайтовете, които предлагат провеждането на видео интервюта. Ето това е уникален начин за пестене на време и поддържане на високо ниво на продуктивност.
Среда за тестване на продукти
Интернет е много икономична среда за продуктови тестове. Вече не е необходимо да изсипете цяло състояние, за да тествате дадена идея. Дори огромни, световноизвестни брандове правят продуктови експерименти в глобалната мрежа. Имате уникалната възможност да съберете бърза обратна връзка от хората, която после да анализирате.
Среда за проучване
Имате шанс да проучите пазарната среда преди да направите първия продуктов прототип. Интернет е наситен с огромен обем потребителски данни. Инструменти като Facebook и Twitter могат да Ви помогнат в проучване на потребителските нагласи. Имате на разположение инструменти като онлайн анкети, както и имейли.
Средство за доставка
Стигнахме до много интересно приложение на интернет, което отново внася разтърсваща иновация. Замислете се по какъв начин се доставяха книгите и музиката в не толкова далечното минало. Всичко това е вече дигитализирано. Искате песен, албум, книга, няколко клика на мишката и ги имате. В момента и видео съдържанието върви в тази посока. Нещата се случват много бързо. Консултантските услуги се изнасят онлайн. Няма да е необходимо да обикаляте, да чакате, да се чудите къде да паркирате. Ако смятате, че продуктите, които предлагате, са подходящи да се доставят онлайн, то действайте.
Среда за подобряване на комуникацията
Интернет може да Ви помогне неимоверно много по отношение подобряване на вътрешнофирмените комуникации. Има изключително много софтуери, готови и поръчкови, които ще сложат работата Ви в ред. Можете по-лесно от всякога да работите и колаборирате по различни проекти. И всички ще са в течение със случващото се.
Заключение
Възможностите в интернет са безгранични. Бизнесът Ви трябва да се възползва от тях още днес. Започнете да внасяте ефективност и по този начин да пестите пари. Било то чрез онлайн поддръжка, интранет система, набиране на персонал, колабориране. Уеб сайтовете са прекрасни инструменти, но нещата в нета не се ограничават до тях. Извлечете максимума от интернет, погледнете отвъд уеб като рекламен канал, помислете как може да подобрите бизнеса си.
Искате ли да влезете в дигиталното? Изпратете ни запитване.
Споделете в: