Еволюцията в използването на интернет

Вероятно всички сме на едно мнение, че интернет е нещо прекрасно. Той е ненадминат източник на информация за нас хората и източник на печалба за множество компании по цял свят.

С еволюцията на Уеб, устройствата, чрез които ползваме глобалната мрежа се промениха. Вече не използваме ужасните dial-up модеми и телефонните линии. В днешно време дори не ни е необходим компютър, за да сме онлайн - трябва ни само смартфон, таблет или електронен четец (примерно Kindle).
Нека заедно, в тази статия, да се позабавляваме с еволюцията на интернет и устройствата, които ползваме.
Компютрите (PC) и лаптопите
Можем да проследим далеч в миналото нашите машини, с които за пръв път се закачихме към мрежата. Това са първите модели PC-та и лаптопи. В България всичко това се появява на доста по-късен етап и затова уеб индустрията ни е доста млада.
Първоначално сайтовете се правиха за по-малките резолюции от 800х600 пиксела, после пораснаха до 1024х768. Появата на едни, изчезването на други и затвърждаването на трети браузери помагаха за внасянето на хаос.
Смартфоните
С тяхната поява висчко се промени! Времето на PDA устойствата отмина и се появиха много нови решения и предложения. Touchscreen технологията видя бял свят и предизвика революция в начина, по който използваме телефоните си. Появиха се и различни операционни системи. Всеки производител ползваше различен софтуер, устройства с различни резолюции, беше забавно. През последните години останаха няколко силни играча, дори бихме казали двама - iOS и Android. Blackberry OS през последните години замира, въпреки, че никога не е била от популярните операционни системи по нашите географски ширини. Операционната система на Nokia Symbian също даде заден ход и остана в историята. От известно време насам Microsoft се опитват да наложат собствена операционна система за смартфони. Освен операционните сиситеми, развитие претърпяха и мобилните браузери. Цялата мобилна индустрия революционизира живота ни, защото смартфоните стават все по-бързи, по-способни, промениха начина ни на живот и начина, по който правим бизнес.
Таблети, нетбуци и електронни четци
Тъй като човечеството вкуси от мобилния интернет, определено му хареса и поиска още. Това доведе до появата на следващите преносими устройства. Тъчскрийн технологията се пренесе в посока компютрите и се роди таблетът. От друга страна необходимостта от мобилност, удобство, бюджетност умали конвенционалните компютри и се пръкна нетбукът. А хартиените носители намериха своето място в еволюцията в лицето на електронните четци.
Реално погледнато таблетите не са толкова нова технология, нито нетбуците. Появиха се преди доста години, но не уцелиха правилния момент. Тогава никой не им обърна внимание. Докато сега светът истерично ги желае.
Ниските цени на нетбуците измени картинката в много държави по света. Защото хората за пръв път имат възможност да се сдобият с евтини копютърни устройства и достъп до глобалната мрежа.
Заключение
С тази статия искаме да Ви демонстрираме как животът ни се променя покрай еволюцията на интернет. Това означава, че и начинът по който мислим и правим бизнес трябва да се промени. Вече потребителите не използват само PC-та и лаптопи, за да влизат в сайтове и да пазаруват онлайн. Вие и Вашият бизнес трябва да се адаптирате към новите промени, трябва да еволюирате в посока мобайл. Вече направата на уеб сайт за PC или лаптоп не е достатъчна, трябва да се мисли далновидно. Идва моментът, в който интернет трафикът през смартфони и таблети ще измести този през конвенционалните компютри. Въпросът е тогава какво ще правите? Ще бъдете подготвени или тепърва ще се ориентирате?
Споделете в: