Интернет и онлайн плащанията - убийствено добра комбинация

Системите за онлайн разплащане в България и доверието на потребителите

В тази статия ще обсъдим онлайн търговията в България, методите за разплащане и доверието на потребителите.

Доверието е водещият елемент в матрицата
За да имаме успешна онлайн търговия в България, неминуемо трябва доверието на интернет потребителите да е на наша страна. Вероятно, поради тази причина, онлайн търговията в страната ни не е толкова развита, както в други части на света. Като причина за това недоверие можем да изтъкнем скептицизма, липсата на изградена култура за ползване на дебитни и кредитни карти. Сол в раната хвърлят и различни източници на информация, които обясняват колко несигурно е пазаруването онлайн. Хубавото е, че нещата се подобряват, клиентите виждат практичността и удобството от онлайн пазаруването.
Какво е масовото явление в БГ?
Масово се използва плащане в брой при доставка или т.нар. наложен платеж. Това е най-старото и неудобно средство за онлайн търговия. Парите се разнасят по куриери, пристигат в ръцете на бизнеса със закъснение. Допънително неудобство са таксите и застраховките, които се начисляват за разнасянето на тези пари.
На къде отиват нещата?
Все повече започват да се използват системите за онлайн разплащания на ePay.bg, eBg, eBorica, те са най-сигурни за клиентите и за търговците. Тези системи приемат плащания от дебитни и кредитни карти. Клиентите могат да бъдат напълно спокойни, защото регистрацията на търговеца в тези системи означава, че той отговаря на определени изисквания.
Онлайн магазинът и системите за разплащане
С интеграцията на някоя от горепосочените системи за разплащане (или с интеграцията на всички тях), стигайки до етапа на плащането, потребителят бива препращан към уеб сайта на съответната система, където въвежда данните си, за да завърши транзакцията. Цялата процедура отнема много малко време, всичко е подсигурено и защитено.
От страната на търговците е хубаво, че могат да следят статуса на плащанията.
Добрият стар банков превод
Той също се използва като метод за извършване на плащания към интернет (електронни) магазини. Най-голямото неудобство при него е, че има потребители, които не използват интернет банкиране.
Не подценявайте тенденцията с онлайн разплащанията. Тя е масово явление в цял свят, в България идва със закъснение, но вече е тук. За да бъде успешен бизнесът Ви онлайн, е силно наложително да предоставите на клиентите възможности за онлайн разплащане.
Споделете в: