Ефективен уеб дизайн

Предназначението на Вашия уеб сайт - целта, която той трябва да постигне - е най-важното нещо, което трябва да си изясните преди да преминете напред.

Уеб сайтът е като устройство, което може да предложи най-различни функции. Вашият сайт може да бъде информационен, да бъде платформа, в която хората провеждат дискусии и комуникират в различни групи, да бъде форум. Може целта му да е да представя компанията Ви в дигиталното пространство, с което да привлича нови клиенти.
За да изпълни основната си мисия, Вашият уеб сайт трябва да има ефективен уеб дизайн. Това ще Ви помогне да се борите с конкуренцията и да печелите хората.
В следващите редове ще Ви представим няколко базови принципа на ефективния уеб дизайн.
1. Привличане на вниманието
Когато посетят един уеб сайт, потребителите трябва да бъдат веднага запленени от това, което той има да им предложи. Това се постига чрез добро планиране и преценяване дали вниманието на потребителя да бъде привлечено от снимка или някакво текстово послание. Магнетичното привличане на потребители се осъществява и чрез използването на различни цветове. Използването на по-големи текстове и изображения върши чудесна работа.
2. Ключовите пространства
Потребителят трябва да бъде запленен от съдържанието, но не и засипан от него. Добрата подредба на елементите и използването на празно пространство между тях е от много голямо значение. Това ще подобри четливостта и ще помогне на посетителите да се отпуснат. Празните пространства имат своето специално място в уеб разработките и котролират цялостния изглед и добър стил.
3. Елегантна навигация
Посетителите трябва да намират информацията, която търсят и то бързо. Това се постига, когато уеб сайтът има добре планирана структура. Основните бутони от навигацията трябва веднага да се забелязват и да са описани правилно. Трябва на потребителя да му е ясно къде ще бъде отведен след кликване на всеки един от бутоните. Добре е да се добави и пътечка, която да показва, от къде е минал посетителят, за да стигне до мястото, в което се намира в момента. По този начин винаги може да се върне стъпка или няколко назад.
4. Типография
Подбирането на адекватна типография е основна част от уеб дизайна. Различните шрифтове носят различно значение. С помощта на типографията може да се създаде модерна визия или да се премине в другия полюс на по-остарелия вид. Освен това е много важно да се използва шрифт, който да се чете лесно. Това важи най-вече за секциите с информационно съдържание. Освен четлив, като тип на шрифта, трябва да се има предвид и неговия размер. Заглавията и подзаглавията трябва идеално да се отличават и да прилягат на общия вид на сайта.
5. По-добро индексиране от Google
Повечето посетители ще пристигат на уеб сайта Ви от страниците с резултати на Google (или наричани още SERP). Трябва да сте сигурни, че при изработката на уеб сайта е взето в предвид, че той трябва да се индексира добре. Създаването на sitemap е добър ход, който ще помогне на паяците на Google да намират и индексират съдържанието. Едно от най-важните неща е да използвате правилните ключови думи. Помислете за какви ключови думи искате да се индексирате, после съобразете с това цялото си съдържание.
6. Браузерите
Помислете от самото начало за различните браузери, които използват хората по света. Сайтът Ви трябва да изглежда добре на водещите - Chrome, Firefox, IE, Safari, Opera. Това е работа на Вашия уеб разработчик. Директно му задайте въпроса дали сайтът Ви ще работи на посочените браузери.
7. Максимално лек
Леките, добре изградени и оптимизирани сайтове зареждат много бързо. Скоростта е важна, защото се отразява върху търпението на посетителите. Натоварване може да се получи от големи изображения, видео, аудио и flash анимации. Бъдете внимателни.
8. Анализирайте
Правете често тестове, правете ги навреме. Проверявайте постоянно за така наречените бъгове и ако откриете, действайте по отстраняването им. Ако има видими проблеми със сайта, потребителите ще останат с много лошо впечатление.
Заключение
Ефективният уеб дизайн е формула, която включва в себе си много елементи. Не е достатъчно да се използват само две-три изображения и голямо заглавие. Всичко от самото планиране за изработка на уеб сайта трябва да е добре обмислено и дискутирано. Успехът обича подготвените! В крайна сметка всичко, което се създава е с цел удобство на потребителите. Те ще работят със сайта и ще са Вашият съдник.
Споделете в: