ДЕСЕТТЕ БОЖИ ЗАПОВЕДИ ЗА УЕБ ДИЗАЙНА

Основните принципи, които ще Ви отведат до дигиталния успех

Светът на уеб дизайна е доста комплексен, дори можем да го наречем сложен. Има много уеб студия, свободно блуждаещи дизайнери и уеб гурута, които имат различни виждания по въпроса как трябва да изглежда един уеб дизайн. Самото понятие дизайн е субективно. Нещата стават още по-заплетени, когато добавим и факта, че добрият дизайн трябва да изглежда отлично на различните браузери. В тази статия Ви представяме 10-те бетонирани през годините закона, които обуславят уеб дизайна.

Дизайнът трябва да бъде ясен
Уеб сайтът трябва да казва на потребителите за какво иде реч още от началната си страница. В никакъв случай потребителят не бива да отделя пет минути, за да разбере къде е попаднал. Дизайнът на сайта или онлайн магазина трябва по кристално ясен начин да презентира компанията Ви. Той ще предаде на хората Вашето послание.
Дизайнът трябва да отразява основната концепция
Уеб сайт за минерална вода не бива да е подчинен на огньове, черепи и чудовища. Цветовете на сайта, фотографиите, всички текстури, трябва да комуникират с потребителите и то по правилния начин. Може да звучи учудващо, но и най-малките детайли са от значение. Цветовете, големината и вида на шрифтовете могат да направят огромната разлика между печелившия интернет сайт и дигиталната посредственост.
Уеб дизайнът не трябва да бъде претъпкан от купища видео, аудио и картинки
Малко са нещата, които биха подразнили потребителите повече от внезапно гръмващите звуци, мелодии и самостартиращи се клипове. Ако имате видео клипове и аудио на Вашия сайт, уверете се, че потребителите сами могат да ги стартират по тяхно желание. Голяма част от хората влизат в уеб сайтовете, докато са в тиха среда, примерно офис. Представете си как ще се почувстват от гръмката музика, с която ще им докарате аритмия. Дайте възможност на потребителите да прекъсват интро клиповете и да спират аудио оформлението. Същото се отнася и до картинките, снимките. Ако карате потребителя да скролира през повече от 50 нахвърляни фотографии, за да достигне до желаното съдържание, значи дизайнът Ви не струва.
Дизайнът не трябва да капитулира пред рекламите
Рекламите носят пари на сайтовете, безспорен факт. Но когато рекламите станат повече от съдържанието на сайта, явно има нещо гнило. Вие ще си кажете, че е чудесно, защото печелите пари. Въпросът е до кога? Потребителите ще се отегчат от шарените реклами и ще спрат да намират стойност в сайта. Тогава, без посетители няма да имате и реклами. Интернет потребителите са развили рекламен имунитет и трябва много да се внимава. В противен случай, гневният потребител няма да докара ползи за сайта.
Дизайнът трябва да позволява лесна навигация
Ако потребителят не може да стигне до там, където желае, то дизайнът не струва. Всяка една страница и под-страница трябва да има ясно обособена навигация, която да се използва с лекота. Ние вярваме в правилото, че не бива да караме потребителите да мислят. Трябва всичко в навигацията да бъде интуитивно.
Уеб дизайнът не трябва да има мразещи се цветове
Вероятно сте попадали на уеб сайтове, чийто дизайн прилича на изработен от слепи маймуни. Има такива брутални решения, които биха накарали очите ни да се просълзят от болка. Уеб дизайнът трябва да има цветове, които изглеждат добре в комбинация. В друга наша статия разгледахме психологията на цветовете, може да я видите тук.
Уеб дизайнът трябва да работи с всички браузери
В днешния онлайн свят потребителите идват на сайта Ви през различни браузери, както и през различни устройства. Вашият сайт трябва да работи отлично с Internet Explorer, Firefox, Chome, Opera, Safari. За да достигнете до максимален брой интернет потребители, интернет осанката Ви трябва да е съобразена с тях.
Дизайнът трябва да има баланс
Уеб дизайнът е форма на изкуството. Нуждае се от баланс, от хармония, за да изглежда добре. Изисква се много опит и професионализъм, за да се достигне до форулата на успешния дизайн.
Навигацията трябва да има приемственост
Потребителите трябва да могат да намират навигацията на уеб сайта на едно и също мято, без значение в коя под-секция се намират. Това означава, че ако навигацията Ви на началната страница се намира в ляво, то и на всички останали страници трябва да бъде там.
Дизайнът трябва да бъде последователен
Би изглеждало много странно, ако всяка страница от Вашия уеб сайт има уникален дизайн. Това би объркало потребителя, защото дизайнът няма да има последователност, която да се простира до всяка една секция.
Заключение
Уеб дизайнът е изключитело сериозно занимание. Уменията в тази насока се развиват с години учене, проби, успехи и провали. Ако се нуждаете от редизайн или от създаване на чисто нов сайт, то обърнете се към професионално уеб студио, което да поеме отговорността за дигиталното Ви лице.
Споделете в: