Малките камъчета преобръщат каруцата

8 грешки, за които трябва да следите в уеб сайта си

В днешно време почти всеки бизнес има уеб сайт, но не всеки уеб сайт е адекватен. С това пренасищане на конкуренцията Ви е необходим наистина забележителен сайт. В следващите редове ще разгледаме 8 неща, които да Ви накарат да се замислите. Ако откриете противоречия между текста и уеб сайта Ви, то най-добре му направете една официална ревизия. Потърсете компетентно мнение по въпроса от професионалисти. Да започваме!

1. Нека целта на сайта Ви да става ясна веднага
В интернет имате много голяма конкуренция от фирми, които се борят за Вашите клиенти. Една от най-големите грешки, които може да допуснете е сайтът Ви да бъде неясен. Да не отразява същността на бизнеса Ви и да не оправдава очакванията на сърфиращите. Информацията отностно стоките и услугите, които предлагате трябва да е явна още при влизане в сайта. Ако интернет сайтът Ви е твърде сложен за разбиране, потенциалните клиенти ще го затворят и ще отидат при конкуренцията Ви.
2. Бунт на цветовете
Друга фрапираща грешка е, ако в сайта Ви е настъпила безмилостна битка на цветовете. Не е необходимо да се използват 13 различни цвята, за да бъде сайтът интересен и атрактивен. Внимавайте също и колко ярки цветове искате да бъдат поставени в сайта. Все пак не трябва потребителите да ползват слънчеви очила, за да го използват.
3. Нека съдържанието се чете лесно
В уеб сайтовете има възможност да се използват много варианти на шрифтове, размери и анимации. Но в крайна сметка съдържанието е създадено, за да бъде четено от хора. То трябва да гали окото, а не да го затормозява. Има много шрифтове, които изглеждат супер модерни и разчупени, но дали са подходящи за четене? Помнете, че сайтът Ви е предназначен за използване от посетителите, трябва да се харесва на тях, а не да задоволява лични дизайнерски прищевки.
4. Съдържанието трябва да е лесно за възприемане
Позволете на посетителите, които предимно не четат, а сканират уеб сайта, да го направят с лекота. Да открият ключовите моменти и заглавия, които да прихванат вниманието им. По този начин лесно и бързо ще се справят с откриването на това, което търсят.
5. Уважавайте личното пространство на потребителите
Никой не обича спама! Ако събирате някакви потребителски данни, уведомявайте хората какво ще правите с тях. Сложете на видно място условията / политиката си за ползване на уеб сайта. Ако сайтът Ви работи с някаква форма на абонамент, то нека потребителите имат възможност да се откажат от него при желание.
6. Търсенето трябва да е лесно
В основата на цялата концепция на интернет е залегнало търсенето. Потребителите влизат в мрежата, за да достигнат до някаква информация. Това трябва да се случва с лекота във Вашия сайт. Особено, ако сайтът Ви е пораснал и има вече множество страници, то е задължително да имате методи за филтриране, сортиране, търсене на информация. Липсата на такива опции е голям недостатък.
7. Отварянето на нови и нови прозорци
Вероятно сте срещали уеб сайтове, в които всяко нещо, което кликнете се отваря в нов прозорец. Това е една много неприятна грешка, която се допуска. Така в един момент браузерът на потребителя ще се напълни с множество отворени прозорци, които ще го объркат и откажат от Вас.
8. Не забравяйте най-основните неща
Не забравяйте да сложите фундаментални неща като информация относно бизнеса Ви, не оставяйте празни секции с надписи “В момента е в процес на разработка”. Сложете координати за контакт с Вас, адреса си. Уеб сайтът Ви трябва да предоставя по адекватен начин тази информация на потребителите.
Споделете в: