Сбогом на 2013-та. Привет 2014-та година!

Предизвикателствата пред уеб проектите

2014-та година се очертава много интересна и предизвикателна за уеб разработчиците. Ще сме нагърбени с един основен казус за разрешаване. Това ще бъде ползваемостта на уеб проектите.
Потребителите достъпват нещата, които изработваме през най-различни устройства. Вече интернет не е ограничен до персоналния компютър вкъщи или в офиса. Днес използваме:
  • PC-та с големи монитори;
  • лаптопи;
  • смартфони;
  • таблети;
  • фаблети (хибрид между смартфон и таблет);
  • умни часовници;
  • гейм конзоли;
  • смарт телевизори;
Изброените устройства са изключително разнородни и всички са свързани с интернет. Това кардинално променя начина, по който трябва да мислим по отношение създаването на уеб проекти. Също така изисква по-добро познаване на клиентите, потребителите, към които е насочена софтуерната разработка.
Не е достатъчно създаването на конвенционален уеб сайт, който изглежда само добре на персонални компютри и лаптопи. По този начин пренебрегваме огромна част от потребителите, които ползват друг вид устройства. Това ще доведе до губене на потенциални клиенти и много пари.
Все повече навлизаме в дебрите на мулти-платформени проекти. Решения, които потребителите ползват без ограничения от хардуерно естество.
Вашата идея за уеб проект не бива да спира до ниво сайт за PC. Мислете за смартфоните, за таблетите. Проверете опциите за приложения за същите. Сдружете се с адаптивния уеб дизайн. Той ще помогне на проекта Ви да изглежда добре на различните по големина екрани.
Хората, които постоянно ползват смартфони, не бива да страдат за сметка на щастливите ползватели на персонални компютри. Всеки юзър на смартфон ще очаква да получи всичко, с което разполага и потребителят пред PC-то.
Пред бизнеса се отварят възможности за създаване на уеб услуги, проекти, които да са в постоянна връзка с хората. Evernote и Spotify са едни от най-добрите примери. Това са софтуери, които присъстват непрестанно в ежедневието на потребителите, без значение дали ползват десктоп машина или някакво мобилно устройство.
Ако искате да създадете успешен уеб проект, който да бъде ползван от разнородни потребители и пазари, то мислете в посока на:
Това важи и за онлайн магазините, които също могат да стъпят на различни устройства. Обърнете внимание, че институции като банките пускат приложения за смартфони, подобряват сайтовете си, промотират онлайн услугите, които предлагат. Всичко това е по-удобно за бизнеса и неговите клиенти.
В общи линии имате уникалната възможност да докоснете хората без значение как достъпват интернет. Това е прекрасно. Отварят се купища нови възможности. Но в същото време изисква доста по-професионален подход. Самото планиране, бюджетиране, разпределение във времето, разработване трябва да са на ниво. Неминуемо инвестицията за уеб проекта ще е по-голяма в сравнение с един обикновен сайт за PC и лаптоп. Но хоризонтът е значително по-голям. В същото време нещата не винаги опират до желание, а до необходимост. Пазарът се изменя и бизнесът трябва да се адаптира.
Споделете в: