Значението на уеб дизайна и това на съдържанието

Когато се създава един уеб сайт, има две основни насоки, в които трябва да се помисли: съдържание и дизайн. Функционалностите и програмирането са също много важни, но за целите на днешната статия ще ги изолираме.

И съдържанието, и дизайнът са изключително важни поради различни причини и на двете трябва да се обърне необходимото внимание.
Може да чуете различни аргументи в защита на едното и другото. Дизайнерите се застъпват за дизайна и настояват, че той заслужава най-много време, докато копирайтърите (хората, създаващи съдържание) ще твърдят, че съдържанието е топ приоритет.
Съответно какви са опорните точки на всеки от вариантите?
Уеб дизайн
За много хора уеб дизайнът е най-важното нещо, което потребителите виждат при първото си посещение. Като пример можем да посочим пазаруването на книги. Когато се спрем на някоя книга, първото нещо, което ни привлича към нея е корицата й. Същото се случва и при уеб сайтовете - потребителят влиза и мигновено си съставя мнение.
Всички сме наясно, че първото впечатление е от голямо значение и съответно трябва да се вложи необходимото, за да бъде то отлично. В противен случай бизнесът може да не се представи в най-добрата си светлина и да загуби потенциални клиенти.
Принципно уеб дизайнът е нещо повече от рамка за текстовете в сайта и останалото съдържание. Уеб дизайнът комуникира послания, които бизнесът иска да отправи към хората.
Уеб дизайнът е съставен от няколко неща - цветове, лейаут (разпределение на елементите с техните размери по страниците и самата структура на страниците), изображения, видео... И всички тези неща носят в себе си послание, което брандът иска да сподели с посетителите. Комуникацията със сърфиращия става още преди да е започнал да чете съдържанието.
Съдържание
Дойде време да поговорим и за съдържанието. То съдържа в себе си огромна стойност. Именно то е гласът на всеки бранд - доброто съдържание може да промотира добре услугите и продуктите на всяка компания и съответно да продава успешно.
Друг много важен факт за съдържанието, е че то влияе много сериозно върху SEO на уеб сайта. Колкото повече релевантно, авторско съдържание имате, толкова по-добре ще се индексирате от Google в частност.
Освен търсачките, които се интересуват от съдържанието Ви, то е много важно и за потребителите. Те ще посещават отново и отново сайта Ви, ако имате свежо съдържание, което да им предложите. И тук можем да прибавим възможностите на социалните мрежи за споделяне на това съдържание. Ако имате нещо качествено, което да покажете, то хората на драго сърце ще го споделят.
Заключение
Както виждате има силни аргументи, както за дизайна, така и за съдържанието. В такъв случай можем да направим извода, че са еднакво значими. Успехът на един уеб сайт зависи и от двете неща. Инвестирайте в професионален уеб дизайн и създаването на качествено съдържание. Това значително ще подобри онлайн присъствието Ви.
Споделете в: