ТОП 10 на грешките при стартиране на онлайн бизнес

Решихме да съберем в този материал най-често срещаните грешки при стартиране на онлайн бизнес. Идеята е да помогнем на хората, които тепърва смятат да се впуснат в начинанието. Ето ги и десетте най-популярни:
1. Прекалено дългото изчакване
Ако имате идея за стока или услуга, която искате да продавате онлайн, направо действайте. Колебанията, страховете и отлагането не са Ви приятели. Те могат само да Ви попречат да постигнете мечтаното. Винаги можете да си намерите основателна причина да не направите нещо. Забелязвате ли колко добри са всички в тази част. Намирането на пукнатини и оправдания е лесно, всеки го умее. Докато се двоумите, някой ще Ви изпревари и ще грабне наградата.
2. Решаване на маловажен проблем
Наскоро създадохме статия, в която обяснихме, че сайтовете решават проблеми. Съответно Вашето онлайн присъствие трябва да разрешава нечий проблем. Въпросът е в неговата значимост. За да уцелелите ще трябва да комуникирате с потенциалните клиенти. Те ще Ви ориентират в смисъла на Вашата услуга или стока. Ако създадете продукт без обратна връзка, рискувате да му се радвате само Вие.
3. Не слушате достатъчно
Понякога нещата са много прости. Опират до задаване на правилния въпрос и изслушване на отговора. Следете много внимателно поведението на Вашите клиенти или потенциални такива. Изследвайте го и направете съответните заключения. Обърнете внимание какво се купува, какво не, разберете защо.
4. Не се различавате с нищо
Потребителите имат възможност да избират между различни доставчици на стоки и услуги. Те ги преглеждат, съпоставят и преценяват на кого да доверят парите си. Конкуренцията е на лице, трябва да се диференцирате по някакъв начин. Не се опитвайте да правите копи-пейст. По този начин ще се превърнете в безличен онлайн бизнес. Постарайте се да изпъкнете с нещо.
5. Избор на нещо, за което нехаете
Трудно ще се случат нещата, ако се впуснете в ниша, за която не Ви е грижа. Подберете тема, която Ви вълнува и изградете онлайн бизнеса си около нея. В противен случай ще се измъчите. Изборът на сфера е много важен за бъдещето Ви развитие и благополучие.
6. Абсолютно сбъркани очаквания
Създаването на онлайн бизнес е сериозна задача. Няма да се получи с обикаляне по заведенията и гуляй. Това, че нещата са изнесени в глобалната мрежа, не ги прави маловажни или по някакъв начин лесни. Ще се наложи здраво блъскане, за да се стигне до резултати. Необходими са упоритост, желание, знания, финанси, време.
7. Много обмисляне и малко действия
Понякога хората прекарват прекалено много време в обмисляне на изключително маловажни неща. Времето си минава, а действия не се предприемат. Ще трябва да взимате бързи решения и да действате. Самата природа на интернет и онлайн бизнеса е много динамична и изисква постоянно движение.
8. Самотният вълк
Ще са Ви необходими хора, за да излезете онлайн. Много малка е вероятността да успеете без чужда помощ. Обградете се с индивиди, които да вървят до Вас по пътя на успеха. Необходими са Ви колеги, партньори, доставчици, клиенти. С хора около Вас, всички препятствия ще се преодоляват по-лесно.
9. Пълно отстъствие на план
Без значение дали ще оперирате чрез уеб сайт или онлайн магазин, трябва да имате изграден план за действие. Запишете го на хартия, ако Ви е по-лесно, но го формирайте. Движението в неясна посока е пагубно. Ако не разбирате нищо от уеб, то прочетете няколко книги, статии, блогове, запишете си консултация с компания, която прави уеб разработки.
10. Лош подбор на канали
Маркетинговите канали ще изиграят значителна роля във Вашия бизнес. Трябва много внимателно да ги селектирате. Понякога това се случва на принципа проба-грешка. Открийте къде се спотайват потенциалните Ви клиенти и атакувайте. Има много възможности за онлайн популяризиране, а също така и за офлайн. Съществуват и добри примери за комбинации помежду им.
Планирате ли да създадете онлайн бизнес? Чудесно, пишете ни един имейл.
Споделете в: