Уеб сайтове за таблети

Ставаме свидетели на невероятен ръст в продажбите на таблетни устройства. До скоро лидерът бе един - iPad на Apple - почти без адекватна алтернативна, но в последно време се появиха и други силни конкуренти. Визираме Samsung, Google Nexus 7, Amazon Kindle, Microsoft Surface. Глобално погледнато почти всички производители на черна техника се впуснаха в надпреварата.

Целият този бум започна да променя начина, по който потребителите консумират интернет съдържание. Не е възможно уеб сайтът или онлайн магазинът Ви да се ограничат до PC/лаптоп версия. Трябва да имате и специализирана, оптимизирана версия за таблетните устройства. Всички статистики за онлайн пазаруване показват огромен ръст в поръчките през таблети.
Създаване на сайт за таблет
Собствениците на таблетни устройства използват приложения, които си свалят от съответните магазини (Google Play, AppStore, Windows Store). Тези приложения са специално създадени за използване от таблети, резолюцията, графиките, изображенията, всичко е оптимизирано за отлично преживяване. Съответно потребителите очакват същото и от уеб сайтовете, които посещават.
Единственият начин, да прихването вниманието на роящите се таблет потребители, е като започнете да мислите извън рамките на PC/laptop сайт.
Това означава цялостно премисляне на нещата. Всички менюта, секции, скролирания, кликове. Таблет потребителите използват ръцете си, за да навигират в сайтовете. Това е огромна разлика в сравнение с начина, по който използват конвенционалните онлайн магазини и интернет сайтове.
Разлики между таблетната версия на уеб сайт и тази за PC съществуват и по отношение на начина, по който се използват. Докато PC-тата седят на бюро или маса, таблетните устройста са в ръцете на хората и получават команди чрез пръстите.
Също така възниква и казусът с ориентациите. Таблетните устройства имат два режима на работа - portrait и landscape. Докато конвенционалните сайтове работят само в една ориентация, защото никой не върти застопорения си монитор на 360 градуса.
Друга особеност на таблетните сайтове е липсата на поддръжка на Flash технологията. Примерно устройствата на Apple - iPad и iPad mini - не поддържат тази технология. Това означава, че ако сайтът Ви е базиран на Flash, никой с Apple продукти няма да може да го отвори.
Заключение
Огледайте се около себе си и ще забележите, че хората започват да използват все повече таблетни устройства, както за забавление, така и за работа. Това трябва да Ви сигнализира, че пазарът се трансформира. Реагирайте навременно, за да не се налага да догонвате конкурентите си след няколко месеца.
Споделете в: