Уеб сайт за множество платформи

В днешната статия ще разгледаме въпроса: “Възможно ли е да се създаде един уеб сайт, който да работи на компютри, таблети и смартфони?”

Бихме отговори ли, че до голяма степен е възможно. И при положение, че броят на потребителите, които използват мобилни устройства се увеличава, е една цел, която трябва да си поставите. Терминът за такава версия на уеб сайта е "responsive web design’’. Това означава дизайн, което е подходящ за множество устройства.
Дали собствениците на бизнес трябва да се интересуват от responsive web design?
Отговорът е да. Този метод е много адекватен за създаването на уеб сайт, чието съдържание да се консумира през iOS, Android и Windows Phone 8 устройства. Отбелязваме, че тези устройства имат и различни браузъри, които ползват.
Всички показатели сочат, че мобилните устройства са бъдещето. Прогнозите вещаят, че по-голямата част от интернет съдържанието ще се консумира през смарт устройства. Това значи, че трябва да се подготвите, а не да догонвате след няколко месеца.
Защо да се отдава значение на responsive web design?
Той позволява на бизнеса да се докосне до много по-широка аудитория. До хора, които имат различни навици при ползването на интернет и търсенето на информация. Ако използвате само конвенционална версия на уеб сайт, която е годна само за PC-та и лаптопи, в един момент ще се окаже, че имате досег до много малък процент от потенциалните клиенти. И този процент ще се топи с всеки изминал месец.
До колко е трудоемко създаването на responsive web design?
В сравнение с конвенционална версия на уеб сайт, responsive web design изисква повече време за планиране и изработка. При него трябва много добре да се помисли как ще функционира всичко на различните платформи и устройства.
Кои са предизвикателствата?
Трудно е да се създаде уеб дизайн, който да работи на всички видове устройства. Винаги се налагат допълнителни настройки и корекции, за да се получи добър краен резултат. Най-елементарният пример са снимките, които се използват. При PC-тата и лаптопите нямаме промяна в ориентацията, докато при смартфоните и таблетите имаме. Също така ще има изменения по отношение на бутони за сваляне на информация, както и активиране на телефонни линкове, за да могат да бъдат избирани през смартфоните.
Заключение
Най-важният етап при разработката на responsive web design е доброто планиране. Всички трябва да са запознати със съдържанието, което трябва да се подаде към крайните потребители. Съдържанието е ядрото на всеки уеб проект. Точно него търсят потребителите. Въз основа на него се създава всичко останало.
Споделете в: