Нищо не е по-важно от бизнес целите

Нека изясним нещо още в началото на днешната статия. Ползваемостта, естетиката и всички аспекти на уеб дизайна са напълно безполезни, ако не обслужват бизнес целите.

Преждевременен извод
Така стигаме до извода, че в уеб разработките най-важни са целите. Дали обаче този подход е правилен? Все пак какво се случва с крайния клиент с така наречения user experience?
Прекрасни въпроси! На прима виста отговорът е винаги, че най-важни са бизнес целите. Но после започваме да потъваме в размисли дали не пропускаме нещо съществено като крайния потребител.
Има ли логика?
Позовавайки се на здравата логика можем да заключим, че без щастливи потребители няма бизнес.
Прекрасно е да имате доволни потребители, но в крайна сметка печалбата е в основата на всичко.
Война на световете
И така, при един директен сблъсък на бизнес целите с user experience кой би спечелил? Гласуваме единодушно за бизнес целите. Но момент, не се мръщете, потребителите са истински важни, те са кръвта във вените на бизнеса. Причината user experience да е значим е, че той помага за постигане на бизнес целите. Схванахте ли, имаме йерархия, в която бизнес целите са на върха, а user experience е един вид обслужващ персонал.
Да си го кажем директно
Един уеб сайт не се прави ползваем само за да си докажем нещо сами на себе си. Той се прави такъв, за да помогне на бизнеса да постигне преследваните цели. Това важи в пълна сила и за онлайн магазините, и за Facebook игрите, и за Facebook приложенията.
Всеки уеб сайт трябва да се изплати. Точно за това внасяме понятия като ползваемост (user experience), защото това е съвкупност от норми, които помагат за печелившата комбинация.
Заключение
Създаването на успешни уеб проекти започва с поставянето на бизнес цели. Като нека отбележим, че използването на зелен цвят не се определя като бизнес цел. Поставяйте си ясно дефинирани и измерими цели. Така ще сте наясно какво да очаквате. Също така Вашият уеб разработчик ще асимилира какво се изисква от него. Планирането на целите е пътят към успеха.
Със здраве и пожелания за бизнес успехи!
Споделете в: