IoT и автоматизацията на дома от гледна точка на бизнеса

Какво представляват IoT устройствата, как подобряват живота на хората и как може да се печели от тях

Живеем във време, в което хората са свързани по между си повече от всякога и комуникацията дори с някого на другия край на планетата се осъществява за секунди (и за изключително малко пари). IoT (Internet of Things) е следващата стъпка в развитието на технологиите - идеята е да подобрим „комуникацията“ си с всички устройства, които ни заобикалят, като ги свържем с интернет и направим управлението им възможно от нашите смартфони, таблети и други смарт джаджи, като часовници например. Това ще промени начина, по който живеем, неимоверно. Автоматизацията на дома носи изключително много ползи на домакинствата, а и на търговците. Да видим как става това.

Умните домове, които са пълни със свързани устройства, са по-комфортни и имат по-висока енергийна ефективност. Вместо да включите климатика, когато се приберете вкъщи в горещ летен ден, можете да направите това още преди да тръгнете от офиса. Просто трябва да използвате смартфона си, който ще предаде информацията директно на термостата. След това, докато готвите вечерята, можете да кажете на гласовия асистент в дома Ви да прочете новините на глас.

Възможностите пред IoT особено в сферата на автоматизацията на домовете изглеждат безкрайни, като същевременно тази тенденция се очертава да бъде водеща в близкото бъдеще. Нека да погледнем какво ще означава това за хората и за бизнеса.

Умните домове
Очаква се броят на произведените устройства за умни домове да нарасне от 83 милиона през 2015 до 192 милиона до 2020. Това е увеличение с повече от два пъти в рамките само на пет години. В тази бройка се включват всички видове смарт електроуреди, като перални и миялни машини и хладилници, смарт системи за сигурност, включващи сензори, камери, монитори и т.н., и смарт енергийно оборудване, включително термостати и осветителни тела. Фирмите, произвеждащи продукти в тези категории, ще трябва да влязат в крак с очертаващата се тенденция, за да останат на пазара. Това значи не само пускане на линии със смарт устройства и уреди, но и разработка на мобилни приложения за управлението им.

Удобството е основното предимство на автоматизацията на дома. Докато свързаните устройства вършат повече неща, хората имат повече време да се концентрират върху това, което е важно като семейството и работата. Като допълнение трябва да споменем и това, че автоматизацията е от изключителна помощ на възрастните хора и хората с увреждания. Не е нужно да се натиска ключ, за да се включи осветлението, или пердетата да се спускат ръчно -всичко става с гласови команди.

IoT устройствата в домовете помагат да се пести енергия и да се намалят разходите. Когато можете да регулирате температурата в дома си чрез смартфона, ще използвате оптимално количество енергия. Умният термостат ще преустанови работата на климатика при достигането на желаната температура и ще го включи отново, само ако тя се измени. Можете да контролирате и умното осветление, като го включвате и изключвате във всяка стая, дори когато сте на хиляди километри разстояние.

По-високата цена на смарт уредите и устройствата за дома е основната бариера пред по-бързото нарастване на употребата и съответно търсенето им. Свързаните LED крушки например струват почти двойно повече от обикновените. Въпреки това, разходите по производството на такива стоки непрекъснато намаляват през последните две години и това се отразява и на пазарните им цени. Очаква се тази тенденция да се запази и стоките да стават още по достъпни за потребителите.

IoT устройствата в умните домове
Напредъкът в IoT технологиите става все по-ускорен и това се отразява на произвежданите устройства. Трябва да се отбележи, че лидери в това отношение традиционно са големите компании. Един от водещите производители на умни крушки, както може да се очаква, е гигантът Philips. От друга страна, в момента Echo на Amazon е може би най-добре познатото устройство за домашна автоматизация. То играе ролята на централен хъб, към който свързвате всички други умни устройства. С гласовия асистент Alexa просто казвате какво искате да направите и действието се извършва автоматично. Прогнозите са това устройство на Amazon да донесе приходи от около 11 милиарда долара на компанията до 2020.

Вече има и умни термостати, които използват сензори и обработват данни, за да „се настроят“ към Вашия начин на живот с цел да регулират температурата в дома Ви автоматично, без да е нужна намеса от Ваша страна. Разбира се можете да контролирате устройството, когато решите. Има и умни ключалки, които работят не с традиционен ключ, а се отключват със смартфон с помощта на специално приложение.

Бъдещето
Важно е перспективите в сферата на IoT и автоматизацията да се оценяват не само от технологична, но и от икономическа гледна точка. Очаква се пазарът на IoT устройства да се разрасне стремглаво с понижаването на цените им, поради по-евтиното производство и навлизането на нови играчи на пазара. Запознаването на потребителите с тях и ползите от използването им също е важен компонент за развитието на тази ниша, както и за успеха на отделните компании в нея.

Често концепцията за умните градове, където автоматизацията е в по-големи мащаби, се разглежда като надграждане над умните домове, но се наблюдава паралелно развитие на двете, макар и не със същите темпове. В този ред на мисли, промяната на дома на всеки от нас ще е само една малка част от голямата трансформация, която ни очаква през следващите години. Бизнесът може да се подготви чрез дългосрочно планиране и технологично усъвършенстване и обновление.
Ако планирате развитието на Вашия бизнес чрез пускането на Ваше собствено мобилно приложение, направете запитване към нашия екип тук.
Споделете в: