Най-интересните нови функционалности, идващи с Android O

Google стартира първия преглед за разработчици на Android O и представи подробности.

Измина почти година откакто от Google неочаквано обявиха първия преглед на Android Nougat. На 21 март 2017 компанията стартира първия преглед на най-новата версия на своята мобилна операционна система с кодово име Android O, която най-вероятно ще се казва Android Oreo, когато бъде пусната официално. Тук ще разгледаме най-интересните нови функционалности и как те ще се отразят на изгражданите Android приложения.

Една от основните разлики между ранните предварителни прегледи на Android N и О е, че Google даде достъп до подобренията, идващи с Android N, на всички разработчици, които искаха да ги изпробват, и тези ранни варианти бяха много стабилни и добре работещи. Този път Google не пуска предварителния преглед през Android Beta канала веднага. Вместо това разработчиците, използващи мобилни устройства на Google, ще могат да го свалят ръчно. Идеята е те да имат достатъчно време да направят тестове за съвместимост, да изпробват новите функционалности и да предоставят обратна връзка, помагайки за усъвършенстването на Android O. Да се концентрираме върху новостите, които поредната „вкусна“ версия на операционната система ще предлага.

Канали за известия
С Android O за първи път потребителите ще могат да използват каналите за известия. Те представляват категории за организиране на съдържанието от известията, които се разграничават по видове приложения. По този начин хората, използващи мобилни приложения Android, ще могат да се ориентират по-лесно и ще имат по-прецизен контрол върху получаваните известия. Те ще имат възможност да блокират всеки канал индивидуално, което несъмнено е по-удобно от настройването на няколко апликации да не пращат известия едновременно.

Тази новост се очертава като предизвикателство пред мобилните приложения, които традиционно използват известия тип push notifications за привличане на потребителите. Разработчиците и най-вече маркетинговите специалисти ще трябва да влагат допълнително умение и усилия в създаването на съдържанието на известията и на графика за пускането им. Още едно нововъведение с Android O, което може да представлява препятствие в тази насока, е новият snooze бутон, с който потребителите ще могат да „заглушат“ получените известията за период от 15, 30 или 60 минути. При избора на тази опция се появява и бутон за премахване (undo бутон).

Картина в картината
Тази нова за смартфоните и таблетите функционалност, идваща с Android О и известна още като PiP (Picture in Picture), дава възможност на потребителите да продължат да гледат видео, докато използват друго приложение, като чат например. Апликациите могат автоматично да влизат в PIP режим, когато видеото е на пауза или когато се пусне отново. Разработчиците ще могат да определят размера на прозореца, в който ще върви видеото, както и набора от функции за управлението му, като пускане и пауза например. Въвеждането на такава функционалност показва нарастващото значение на видео съдържанието на мобилните приложения от всякакъв вид.

По-лесно автоматично попълване
Повечето потребители на Android мобилни приложения използват различни организатори на пароли, които автоматично попълват данните за вход и друга повтаряща се информация, като по този начин използването на нови апликации и извършването на трансакции се улеснява значително. От Google възнамеряват да подобрят процеса с цел той да стане още по-лесен и удобен, като направят така, че операционната система да поддържа автоматичното попълване. Приложение с такава функционалност ще може да съхранява и защитава потребителско данни като адреси, потребителски имена и дори пароли изключително ефективно. За предлагането на тази услуга от компанията са добавили специално разработени интерфейси (APIs).

По-ефективна работа на заден план
Както и при Nougat, един от основните приоритети на Android O е пестенето на батерия и същевременното подобряване на интерактивността на смарт мобилните устройства и апликациите, които се ползват на тях. За тази цел от Google поставят допълнителни автоматични лимити на действията, които приложенията могат да извършват на заден план. Те са фокусирани в три основни насоки: скрити излъчвания, услуги, предоставяни на заден план, и актуализации на локацията на потребителя. От компанията заявяват, че това ще улесни разработчиците при създаването на Android приложения, така че те да имат минимално въздействие върху смарт устройствата и техните батерии.

Адаптивни икони
Тяхната цел е да направят така, че native Android приложенията да се интегрират по-добре с потребителския интерфейс на смартфоните и таблетите, който се различава на устройствата, създадени от отделните производители. Най-вече формата на иконите ще се адаптира към различните интерфейси. Например главната икона, от която се пуска дадено приложение, може да е кръгла на таблет от Samsung и квадратна и със заоблени ъгли на смартфон от HTC.
Всяко устройство задава основата, която оперативната система в последствие използва, за да даде на всички икони еднаква форма. Така създадените икони се използват навсякъде, включително в менюто с настройки и екраните за бърз преглед. Това се очаква да донесе допълнително удобство на потребителите.

По-иновативни опции за свързване на устройства
Може би най-интересната функционалност за свързване с интернет, идваща с Android O е Wi-Fi Aware, позната досега като Neighbor Awareness Networking (NAN). Тя прави възможно свързването на устройства и съответно на приложения, които могат да обменят данни по Wi-Fi мрежата без точка за достъп до интернет. Те трябва да имат подходящ за целта хардуер. От Google заявяват, че работят в партньорство с компании, разработващи такъв тип хардуер, за да направят технологията използваема за мобилните устройства „колкото е възможно по-скоро“.

Подобрения на WebView
С помощта на WebView разработчиците на мобилни приложения могат да интегрират уеб страници и дори уеб апликации в своите творения и от Google са направили подобрения в тази посока. С Android Nougat от компанията добавиха опция за режим с множество процеси за WebView, което направи обработката на уеб съдържание изолиран процес. При Android O този режим се използва по подразбиране, като от компанията предлагат интерфейс, с който мобилните приложения, използващи WebView, да се справят с грешки и спирания на работата на уеб страниците и апликациите, с цел по-голяма стабилност и по-високо ниво на сигурност.

Навигация от клавиатурата
Широкото използване на този тип навигация се наблюдава най-вече на Google Play апликациите в рамките на операционната система Chrome. С Android O Google пуска по-надежден и предвидлив модел за навигация със стрелки и табове, който ще е от полза както за разработчиците, така и за крайните потребители. Предстои да видим дали този вид навигация ще се използва по-активно на мобилните приложения за Android като цяло.

Други значителни промени
Разработчиците на мобилни приложения за Android вече ще могат да използват по-разнообразни шрифтове с XML оформление, както и да определят групи шрифтове в XML формат, като се концентрират върху стила и тежестта. Също така, Google предоставя възможност native апликациите да се показват в режим на широкоспектърна цветова палитра, позната също като wide-gamut color пространсво, на смартфони и таблети, които работят с тази технология. Покрити са всички най-често използвани стандарти за професионална обработка на снимки и видео, като AdobeRGB, Pro Photo и RGB, DCI-P3. Това отваря нови възможности най-вече пред специализираните в тази област приложения.

Обобщение
Това са само част от новите функционалности, предлагани от Android О. Тъй като най-новата версия на операционната система за сега е представена само за преглед на разработчиците, се очаква от Google тепърва да представят още много новости, преди официалното ѝ пускане. Целият процес несъмнено ще бъде вълнуващ, а нашата задача ще е да го следим заедно с Вас през цялото време.
Ако искате native мобилно приложение за Android, което да е модерно, да работи перфектно и да носи директни ползи на Вашия бизнес, обърнете се към нашия екип, като направите запитване сега.
Споделете в: