Начини за интегриране на видео в уеб дизайна и ползите от него

Как видеото може да стане неразделна част от един уеб сайт и да ангажира повече потребители.

Няколко са предопределящите фактори за все по-широкото използване на видео в дизайна на уеб сайтове. По-бързата скорост на интернет и по-добрата работа на браузерите позволиха на дизайнерите успешно да интегрират клипове на уеб страниците. Освен това, разходите за производство на клипове намаляват с всеки изминал ден, правейки висококачественото видео съдържанието все по-достъпно. Може би най-важният фактор от всички е силата, с която този вид съдържание влияе на потребителите. Видеото се оказва по-ефективно за приковаването на аудиторията към екраните на компютрите от статичните изображения.

Докато прозорците с видеа от YouTube и местни подобни портали са вече често срещани на много сайтове, дизайнерите продължават да преоткриват тази територия, като непрекъснато представят иновативни творчески идеи за интегрирането на този тип съдържание на страниците. Тези идеи се превръщат във важни инструменти за грабването на потребителското внимание, за превръщането на посетителите на уеб сайта в клиенти и за представянето на бранда в онлайн пространството като цяло. Да разгледаме пет все по-популярни техники за интегриране на видео на уеб сайтове.

Видео съдържание за промотиране на бранда и неговите продукти
Все повече брандове вече имат пълна видео интеграция на уеб сайтовете си, показвайки много и различни клипове. Някои от тях демонстрират начина на живот, който се асоциира с бранда, докато други са по-практични и представят задълбочен наръчник за използването на конкретен продукт. Широкото използване на видео съдържание дава възможност на потребителите да се потопят в света на бранда и да изградят емоционална връзка с него.

Видео може да се сложи не само в карето в най-горната част на уеб страницата, но и по-надолу, като се използва за представянето на различни продукти, идеи и концепции. Едно кратко клипче с интригуващ текст над него може лесно да улови вниманието на потребителите и да ги накара да научат повече за бранда и какво предлага той. Важна предпоставка за успех е естетиката на видеото да се вписва в тази на уеб сайта.

Видео фон, създаващ усещане за реалност
Несъмнено една от най-популярните напоследък техники е използването на видео като фон, върху който има текст. Този вид видео може да служи просто за декорация, но винаги е по-добре да предава важна информация за бранда. Колкото по-красиви и оригинални са кадрите, толкова повече ще заинтригувате аудиторията да разгледа Вашия уеб сайт. Препоръчва се звукът да е изключен и да се дава опцията за неговото включване чрез малък бутон.

Едни от най-вълнуващите фонови видео клипове започват с кадри, на които нищо не помръдва. Така потребителят има усещането, че гледа изображение, което изведнъж започва да се движи. Този тип клипове носят голяма естетическо удоволствие и се използват най-често на сайтове за луксозни стоки и пътешествия.

Въпреки че използването на видео за фон е високо ефективна стратегия за задържане на потребителите на сайта и интереса им към бранда като цяло, не е задължително съдържанието да бъде филмирано. Използването на анимация е все още широко използван похват в уеб дизайна и той също може да бъде ефективен за постигането на набелязаните цели. Едно кратко анимирано клипче може да представи по чудесен и забавен начин конкретен продукт или услуга. Ако например целта е да се рекламира мобилно приложение, може да се покаже как то работи на смартфони и таблети и какви ползи носи на потребителите чрез един оригинален творчески подход.

Видео, стартиращо с поставянето на курсора върху него
Ефектът, при който определен елемент като пълното меню се показва, когато курсорът на мишката е върху заглавната част, се използва от години, за да стимулира потребителите да разгледат повече подробности на уеб сайта. Днес, този ефект се използва и за показването на видео клипове. Това е страхотен начин да се грабне вниманието, тъй като застиналата картина започва да се движи, и да се представи важна информация на потребителя, който вече е заинтригуван.

При традиционния похват, където потребителят трябва да кликне върху бутон, за да изгледа клипа, той може да реши да не предприеме това действие. С ефекта, при който видеото тръгва автоматично с поставянето на курсора върху него, брандът има няколко секунди повече, за да спечели вниманието на посетителя на сайта, преди той да реши дали да остане или да си тръгне. Този ефект също така позволява и по-естественото интегриране на видео съдържание на уеб страниците. Едно от ограниченията му е, че не работи особено добре на мобилни устройства. На тях потребителят трябва да докосне секцията, за да стартира клипа.

Интерактивно разказване на истории
Това е прекрасен начин за установяване на емоционална връзка с таргет аудиторията на бранда. Независимо дали потребителите са дошли на уеб сайта заради конкретен продукт или просто от любопитство, една видео история ще ги накара да останат за по-дълго и да се върнат, за да изживеят едно уникално приключение.

Ако един онлайн магазин продава кухненски електроуреди и пособия например, той може да отведе посетителите си на различни кулинарни видео пътешествия до по-близки и до по-екзотични дестинации - печене на сьомга в Норвегия, приготвяне на лазаня в Италия и готвене на къри в Тайланд например. За да се обогати допълнително преживяването, на потребителите може да се даде възможност да научат повече за културите, продуктите, готварските техники и рецептите, показани във всяко видео.

Разбира се, целта на клиповете е да се свържат историите, разказани в тях, с продуктите на бранда. Вземайки предвид примера с кухненските електроуреди и пособия, естествено е кулинарите, показани в клиповете, да използват точно тях. След гледането на всяко видео, потребителите са по-склонни да научат повече за конкретните продукти, защото те вече се отъждествяват с преживяването, представено в него, и започват да се чувстват част от културата, създадена от бранда.

Интерактивна продуктова презентация
Едно друго важно значение на видео съдържанието е да помогне на потребителите да се запознаят детайлно с продуктите, предлагани в онлайн магазина. Докато интерактивните истории грабват сърцата на хората, продуктовите презентации от този тип грабват умовете им. Комбинацията от двата подхода е особено ефективна за насърчаване на потребителите да направят покупка.

С едно интерактивно видео, даден продукт може да се разгледа от всичките му страни, така че потребителят да придобие пълна представа какво да очаква, когато го получи вкъщи. Когато става въпрос за уред, е важно да се покажа как действа той. При по-сложни уреди с повече функции, може да има отделно клипче за всяка. По-детайлна информация може да се представи чрез текст.

Този подход е изключително ефективен, особено за онлайн маркетинга на иновативни продукти. Нивото на интерактивност е много по-високо в сравнение с това на традиционните телевизионни реклами и това е огромно предимство. Потребителите остават с впечатлението, че те самите са ползвали продукта и това увеличава шанса за покупка.

Не просто поредната тенденция
Използването на видео като част от уеб дизайна става не само по-разпространено, но и по-ефективно и това е основателна причина да го смятаме не просто за „писък на модата“, който може и да отшуми. С интегрирането на видео, уеб сайтовете ще стават все по-атрактивни и интерактивни. Същевременно е важно за уеб разработчиците и дизайнерите да осигурят еднакво добро видео преживяване на всички устройства, включително смартфони и таблети. Границите на възможностите непрекъснато се разширяват в сферата на мобилните уеб сайтове, благодарение на разпространението на нови технологии. Прогресът е неимоверно бърз и това неминуемо ще доведе до увеличаването на възможностите за интегриране на видео и използването му за маркетингови цели.
Ако планирате да имате нов уеб сайт и искате той да е в крак с последните тенденции в дизайна, свържете се с нас, като направите запитване.
Споделете в: