Добрият уеб сайт

Основни характеристики

Какво прави един уеб сайт успешен? Въпрос за милион долара. В следващите редове ще Ви представим опорните точки, по които трябва да се водите при създаването на уеб сайт:

Съдържание
Качественото съдържание осигурява на потребителите точната информация, от която имат нужда, която търсят. Също така съдържанието помага да се установите като експерти във Вашата област. Когато потребителите решат да направят покупка ще се чувстват много по-комфортно и спокойно, четейки съдържанието, което сте съставили. Използването на ключови думи сред масива от съдържание, който имате е от критично значение, за да се индексирате по-добре от Google. Масово потреибтелите вярват на резултатите от търсачката Google, което означава, че Вие трябва да сте на първа позиция в Google. За да се случи това ще трябва да отделите време и финансови ресурси. Създаването на уникално, авторско и релевантно съдържание не е лека задача. Но ако го направите, целият вложен труд ще Ви се отплати.

Прост, но атрактивен дизайн
Дизайнът на добрия уеб сайт трябва да е прост, но професионален. Под професионален имаме предвид, че трябва специалисти да се занимаят с него. Има правила за ползваемост, психология на цветовете и прочие, които трябва да се интегрират. Дизайнът не трябва да разсейва потребителите от съдържанието. Напротив, той трябва да насочва вниманието към най-важното. В днешния бум на мобилния интернет, смартфоните и таблетите трябва да имате предвид, че бизнесът Ви ще се нуждае и от изработка на мобилен уеб сайт.

Лесна навигация
Навигацията включва бутоните и линковете, чрез които потребителят се движи из уеб сайта. Те трябва да са ясни, адекватни и най-вече работещи. Вероятно сте попадали на интернет сайтове, които имат проблеми с различни бутони. Имайте предвид, че онлайн потребителите имат пълен контрол над ситуацията и ако не харесат нещо в навигацията на уеб сайта, много бързо ще го напуснат.

Уникалност
Една интересна за дискусия тема. Всеки бизнес иска уеб сайтът му да бъде уникален, да изпъква сред конкуренцията. И така трябва да бъде. Едни от най-успешните уеб сайтове се открояват от всички останали в бранша. Как се постига тази така бленувана уникалност? Един от най-важните компоненти за нея е бюджетът. Много е трудно да бъдеш уникален и евтин. Дори двете думи не бива да се поставят в едно изречение. Уникалността изисква влагането на много опит, часове работа, измисляне на различни концепции, поставяне на цели и прочие. Накратко трябва да се заложи на огромна доза професионално отношение. Това не се отнася само до уеб разработчика, а и до самия клиент. Той трябва да е наясно с бизнес модела, който иска да следва и с целите, които си е поставил. Едни от най-лесните за описване елементи на уникалността, са: добър уеб дизайн, отлични материали в сайта и блога, адекватен имейл бюлетин, някакъв вид отличаващи се софтуер, игра, конфигуратор. Трябва да помислите за нещо, което би разнообразило картината във Вашия пазар.

Свежест
Ако имате уеб сайт, който се обновява редовно, то ще се радвате на много завърнали се потребители. Завръщащите се сърфиращи са много по-склонни да закупят от Вас. Под свежест нямаме предвид само дизайн и функционалности. По-скоро визираме съдържанието на уеб сайта. Именно него търсят хората, от него се интересуват. Доза свежест може да добавите чрез използването на блог секция или секция новини. Това ще Ви помогне да бъдете винаги в крачка с тенденциите в бранша, а на Вашите потребители да се информират и да Ви гласуват все повече доверие.

Оптимизация за Google
Не е тайна, че за да имате успешен уеб сайт, то същият трябва да е оптимизиран за Google. Под успешен имаме предвид сайт, който продава. От такъв има смисъл. От сайт, който просто си виси в пространството и никой не знае, че съществува, няма никаква полза. Оптимизацията е една обширна тема, защото търсачката Google оценява сайтовете по над 200 критерия. Но искаме да отбележим, че ако един уеб сайт има няколко силни страни, а е слаб по отношение на оптимизацията, то той ще бъде труден за откриване от потребителите, а бизнесът няма да извлече максимума от него.

Заключение
С тази статия разгледахме най-основните точки за създаването на адекватен уеб сайт. За да се превърне той в успешен, трябва да започне да печели пари. Това зависи от няколко фактора, като най-важен можем да изтъкнем заинтересоваността и мотивацията на собствениците. Единственият начин един сайт да просперира е с инвестиране на грижи, време, идеи, пари, отдаденост.

Споделете в: