9 неща за новия уеб сайт

Стъпките преди обновяването на сайта

В днешната статия ще разгледаме 9 неща, на които трябва да обърнете внимание при едно обновяване на сайта:

Установяване на основите
Преди да се впуснете в битка, трябва да установите базовите опорни точки, по които да се водите:
1. Широк поглед
Още преди старт на въвеждането на подобренията в сайта, трябва да сте наясно как са изглежали тези неща в миналото. Направете си един архив с предишната визия и структура на сайта - най-лесно можете да го направите със screenshots. Запишете си също така как сте се индексирали в търсачките. Проверете и запишете до колко са валидирани кодовете на сайта.
2. Тестове за ползваемост
Направете един бърз тест за ползваемост с Ваши познати или служители. Запишете си резултатите, дори може да направите видео, което отразява много точно как хората ползват сайта. Така ще установите една основа, от която да стартирате в посока подобрение.
3. Мониторинг на сайта
Прегледайте статистиките за поведението на сайта, за бързодействието му, запишете ги. Направете анализ на посещенията, които получава, на устройтвата, през които го отварят потребителите.
Бързите победи
Запретнете ръкави и определете следните задачи, които трябва да изпълните:
4. A/B Testing
Направете един бърз сравнителен тест на избрана страница от Вашия уеб сайт (не е задължително да бъде точно началната страница), запишете резултатите. Така ще имате информация какво да подобрите, какво да изберете. A/B тестовете служат за сравнителен анализ между две еднотипни страници на уеб сайта, но конструирани по различен начин. Целта е да се провери коя от двете е по-въздействаща и съответно коя върши по-добра работа.
5. Преглед на автоматизираните имейли
Направете ревизия на имейлите, които сайтът Ви изпраща автоматично. Това са имейли, които потвърждават регистрация, покупка, възстановяват забравени пароли и прочие. Идеята на това упражнение е да помислите до каква степен можете да ги подобрите, да ги направите по-атрактивни, завладяващи.
Запознанството
Трябва да станете истински интимни приятели с Вашия уеб сайт, да го познавате из основи:
6. Изучете сайта
Кликнете на всеки един бутон и линк, който имате. Проверете дали всичко работи, дали навигацията Ви е адекватна. Тествайте имейл бюлетините, които изпращате, дори се абонирайте за бюлетин, използвайки водещите имейл доставчици. Обсъдете с колеги историята на стария уеб сайт и подробностите около него.
7. Разберете кои са най-популярните страници
Ревизирайте най-популярните, посещавани страници от уеб сайта. Дали има какво да подобрите в тях? Обърнете специално внимание на онези с най-висок bounce rate. Прочетете цялото съдържание, което имате - дали има проблеми, какво може да се подобри?
Ред и дисциплина
Колкото по-организирани сте от самото начало, толкова по-добре:
8. Фирмени имейли
Задължително трябва да имате фирмени имейли с домейн името, което използвате. Създайте необходимия брой за всичките си отдели и при необходимост служители. Въведете координатите си в подписа към всеки имейл акаунт.
9. Записвайте
Започнете да си записвате всичко, което вършите със сайта. Това ще Ви помогне много за бъдеще.
Заключение
Вече сте готови да започнете операция “Обновяване на стария сайт”. Важно е да знаете къде сте се намирали в миналото със сайта, къде се намирате в момента и къде искате да стигнете в бъдеще. Точно поради тази причина трябва да изпълните листата с деветте опорни точки. Това ще Ви гарантира маршова стъпка в правилната посока и предстоящи успехи.
Споделете в: