Какво е бъдещето на обогатената реалност в мобилните приложения?

Научете как тази технология може да се използва за създаването на мобилните апликации с уникални функционалности, които имат практическа насоченост.

При създаването си технологията на обогатената реалност (augmented reality или накратко AR) не беше предназначена конкретно за мобилни устройства, но това вече се превръща във все по-засилваща се тенденция. Някои анализатори дори предвиждат изумителна скорост на напредъка на тази технология и използването ѝ в мобилните приложения, като твърдят, че само след няколко години 2017 ще се счита за „каменната ера“ в развитието ѝ.

Интересно е да се отбележи, че обогатената реалност не е новост - първата AR мобилна апликация датира отпреди десет години. Бумът обаче дойде едва през 2016 с успеха на Pokemon Go - играта, която постави началото на настоящия тренд. Вече можем да говорим за тази технология като за фактор при изработката на мобилни приложения, поради четири основни причини - много по-бързите процесори, по-добрите камери и по-висококачествените дисплеи на смартфоните и таблетите, както и по-високата скорост на мобилната интернет връзка.

Тази технология изисква обработката на огромно количество данни за секунди и мобилните смарт устройства вече са достатъчно напреднали да отговорят на това. Вече може да се твърди, че мобилната 4G връзка е разпространена глобално, а 5G технологията, която се смята за основополагаща за функционирането на мобилните приложения с обогатена реалност, се очаква да бъде на разположение на потребителите в началото на 2018.

Какво да очакваме от AR в бъдеще? Да разгледаме как обогатената реалност може да промени различни сфери от живота на хората, когато е интегрирана в мобилни апликации. Ще разгледаме основните категории, в които се смята, че ще има най-голямо практическо приложение - търговия, туризъм, бизнес и образование, но първо да се запознаем с технологията малко по-отблизо.

Какво представлява обогатената реалност?
Тази технология добавя виртуални обекти или холограми към реалната среда в реално време. По този начин се получава така нареченото обогатяване. Да вземем примера с играта Pokemon Go. Когато включите мобилното приложение, то автоматично стартира и задната камера на смартфона, която показва реално какво има около Вас. AR технологията влиза в действие и „наслагва“ покемони на различни места в съответния „периметър“. За целта се използват и GPS и Google Maps. Тази технология може да се използва не само за забавление.

Обогатена реалност за увеличаване на продажбите в търговията
Скоростната еволюция на електронната търговия и все по-голямата достъпност на технологиите, необходими за осъществяването ѝ, позволяват на много фирми в различни сфери да продават стоки по интернет. Друг еволюционен момент, който трябва да отбележим е, че вече 61% от пазаруващите онлайн използват своите смарт мобилни устройства за целта. Същевременно си остава трудно да се попълни празнината между онлайн пазаруването и това в реален магазин, въпреки наличието на висококачествени снимки, подробни продуктови описания и дори видео клипове, показващи как се използват артикулите. Обогатената реалност предлага ефективно решение.

AR технологията, вградена в мобилно приложение, създава интерактивна среда, в която потребителите могат да пробват продуктите виртуално. Много козметични марки вече имат успешно работещи апликации, които дават възможност на дамите да видят как ще изглеждат с различни видове грим. Така наречените магически огледала използват система с алгоритми, която позволява точно лицево разпознаване, когато се използва камерата на смартфона. Системата се концентрира върху голям брой лицеви точки, изражения и позиции на главата, за да може да покаже реалистично визията, която се получава с конкретна комбинация от гримове.

Този принцип може да се приложи успешно и при онлайн търговията с дрехи, обувки и аксесоари. Клиентите могат да пробват как им стои даден артикул и да са по-сигурни при правенето на покупка. Това ще намали значително броя на върнатите стоки и разходите, свързани с това. Също така, мебелните фирми биха могли да се възползват от мобилни приложения с обогатена реалност, за да покажат на своите клиенти как различни мебели биха изглеждали в дома им.

Не е нужно мобилните приложения с обогатена реалност да се ограничават само до онлайн пазаруването. Вече има и успешни примери за работата им в реални магазини. Потребителите могат да „сканират“ различни продукти, които виждат, за да прегледат онлайн оценките за тях или да научат повече за бранда. Компаниите, които използват такъв тип апликации в търговията по интернет и на живо, твърдят, че потребителското преживяване и ангажираност се подобряват неимоверно, а това води след себе си и по-високи продажби.

Иновации в туризма, базирани на AR технологията
Към монета, туризмът се очертава като икономическата сфера, в която възможностите за използване на обогатената реалност са най-много и най-разнообразни. Същевременно, именно в туризма използването, както и предлагането на мобилни приложения, бележи един от най-големите ръстове.

Хотелите, ресторантите, спа центровете и други подобни заведения могат да предлагат виртуална разходка с персонализирани елементи, която да дава представа на потенциалните клиенти какво ги очаква, чрез мобилните си приложения. Това дава огромна допълнителна мотивация на потребителите да направят резервация. Чрез обогатената реалност могат да се промотират и нови съоръжения, продукти и услуги. Разбира се самите приложения могат да предлага много повече, като виртуални ваучери за отстъпки, клиентски карти и опция за плащане с дигитална карта например.

Могат да се създават мобилни приложения, които да играят ролята на виртуални пътеводители от ново поколение. С добавянето на AR технологията упътването става много по-лесно и ефективно, тъй като хората ще виждат знаци за посоката, наложени върху реалната среда, в която се намират. Използването на градския транспорт, особено в чужда страна, също може да се улесни неимоверно, като при сканирането на дадена спирка със смартфон се появяват номерата на линиите, които минават през нея, както и колко време ще трябва да чакате за следващата кола по всяка от тях. Можете да направите това дори и от по-далечно разстояние, за по-голямо удобство. При сканирането на забележителности със смартфона, можете да получите информация за историческите събития и личности, свързани с тях, директно, а когато сканирате завадения, да излизат ревюта за тях.

Със специално създадени AR мобилни приложения за превод никога няма да се чувствате изгубени, където и да се намирате. С тяхна помощ можете да разчитате пътни и всякакви други знаци, информационните табели на каси и атракциони, както и менютата в заведенията. Просто трябва да включите съответното приложение и да поставите смартфона си върху съответния предмет, а модерната технология ще свърши останалото.

Прилагане на обогатената реалност в бизнес дейности
Всяка фирма може да създаде свое собствено мобилно приложение за „вътрешно ползване“, което да увеличи ефективността на служителите. В него може да се използва и AR технологията, която да спомага за определени дейности. Ето някои насоки, в които вече се развива тази идея.

Обогатената реалност може да направи специалистите в техническото обслужване по-ефективни чрез директното представяне на ръководства и наръчници, когато са необходими. Специалистите ще могат виждат схеми и инструкции, които са наложени директно върху машините и съоръженията, които трябва да се инспектират или ремонтират. Тук трябва да отбележим, че използването на аксесоари, като специално създадени очила, би повишило продуктивността допълнително.

В много индустрии, обогатената реалност вече се използва в продуктовия дизайн. Тази технология намира приложение най-вече при конструирането на сложни машини с много части, като автомобили например. В повечето случаи, тя се използва като се наслагват различни компоненти върху даден макет. Така те могат да се организират заедно и да се променят и подобряват индивидуално.

Обогатената реалност в услуга на образованието
В скоро бъдеще учениците могат да са снабдени с мобилни приложения, които позволяват да се изучават детайли триизмерни модели в реална среда. Това могат да са прототипи на различни устройства, модели на биологични видове и сгради и много други. Представете си например как студентите по медицина изучават органите и тъканите в човешкото тяло с помощта на различни виртуални модели, които лесно могат да се манипулират.

Използването на AR технологията в образованието има няколко значителни ползи. На първо място тя повишава ефективността на обучението, тъй като всеки ученик или студент може сам да използва учебното мобилно приложение когато е необходимо. В повечето случаи, разходите за създаване на виртуални прототипи и модели са по-ниски в сравнение с изграждането и използването на реални такива. Тези нови образователни инструменти могат да се използват не само от училища, университети и свързани с тях институции, но и от бизнеса за обучение на нови кадри.

Заключение
През 2016 бяхме свидетели на появата на множество иновативни мобилни приложения, използващи обогатена реалност, както и на хардуерни продукти, които могат да повишат ефективността на тази технология допълнително. През 2017 можем да очакваме тя да се развие с още по-голяма скорост и в нови посоки. Както вече споменахме в началото, очаква се тя да напредне изключително бързо и много скоро да стане неизменна част от живота и работата ни.
Ако имате идея за създаването на иновативно мобилно приложение, споделете я с нашия опитен екип, като изпратите запитване към нас сега.
Споделете в: