Изиграйте картите си правилно: Използвайте уеб дизайн с карти

Запознайте се с една от горещите тенденции в уеб сайт дизайна и научете какви ползи може да донесе тя на Вашия бизнес.

Уеб дизайнът, използващ карти, пасва идеално на всички видове екрани и това го прави част от цялостната концепция за адаптивен уеб сайт. От онлайн магазини до социални мрежи, всички използват карти за да покажат своето съдържание. Една от основните причини за това е тъкмо фактът, че те изглеждат перфектно както на настолни компютри и лаптопи, така и на смартфони и таблети.

Картите могат да имат всякакви форми, цветове и размери, но по правило всички включват изображение или икона плюс основна информация като заглавие, име на потребителя и/или кратък текст. Минимализмът и изчистената визия са в основата на този вид дизайн на уеб страници. Една карта никога не е сложна. Нейната цел е да изкуши потребителя да кликне върху нея. Как можете да се възползвате от картите и какво трябва да имате наум когато ги ползвате? Ще дадем отговори на тези въпроси сега.

Какво прави картите толкова неустоими?

Практичен и ярък, дизайнът с карти е почти без конкуренция. Да разгледаме причините, поради които този похват дава толкова добри резултати.

Адаптивност - Изключително важно е за един модерен уеб сайт да работи еднакво добре на всички устройства с интернет връзка. Картите са създадени с тази цел. Те правят промяната на позицията и реда на съдържанието в зависимост от размера на екрана бърза и лесна.

Организираност - Никой не обича претъпканите и объркващи уеб сайтове, а дизайнът с карти предлага възможност за абсолютна прецизност що се отнася да организирането на съдържанието. Това е полезно както за управлението на сайта, така и за подобряване на потребителското преживяване.

Лесно четене - Една от основните характеристики на картите е, че те предлагат само най-важната информация в писмен вид и въздействат най-вече чрез изображения. Това ги прави интригуващи и им дава голяма притегателна сила. Освен това, потребителят не трябва да се чуди как да продължи по нататък - обикновено просто кликва върху картата.

Интерактивност - Неслучайно едни от най-бързо развиващите се социални мрежи, като Pinterest например, използват дизайн с карти. Той дава възможност за увличане на потребителите - те прекарват по-дълго време на уеб сайта и се връщат за повече.

Няма първи и последни - При дизайна с карти, равенството е всичко. Всяка една карта има еднаква тежест с останалите, така че не е нужно да степенувате стриктно съдържанието.

Универсалност - Този вид дизайн е изключително гъвкав и е ефективен за почти всички видове съдържание от представяне на стоки и услуги до постовете в блог. Няма конкретни правила що се отнася до стила на дизайна, което означава, че имате пълна творческа свобода при изграждането на визията на Вашия уеб сайт.

Как да имате наистина впечатляващ уеб дизайн с карти?

Както при всеки един подход, така и при този има малки тайни, които носят успех. Да ги разгледаме по-подробно.

Оставянето не бели пространства в случая не е нещо негативно, а напротив - носи само позитиви. При наличието на разстояние между картите, уеб страницата никога няма да е претрупана, а ще носи само естетическа наслада. С точност и добро усещане за пространствено измерение, дизайнерите могат да създадат един изключително стилен уеб сайт.

Друго важно нещо е да се обърне голямо внимание на детайлите. Тъй като идеята на дизайна с карти е уеб сайтът да е максимално изчистен, всеки един детайл придобива голямо значение. Можете да постигнете добър баланс с атрактивни изображения и кратък текст, носещ важна информация. С използването на конкретен бутон „разгледай“, можете да дадете както визуални така и писмени „инструкции“ на потребителите какво да направят по нататък. Отправете покана, на която ме могат да откажат.

Добавете щипка от уникалния Ви чар. Това, че картите са подредени, не означава, че те трябва да бъдат скучни. Не се страхувайте да добавите нещо, което идва лично от Вашия бизнес. Стойте настрана от преекспонирани концепции и отправете персонално послание, като използвате ефектни изображения и анимации, уникална цветова палитра и закачливи шрифтове.

Използвайте решетка. Това е лесен и ефективен метод за подреждане на елементите на уеб страницата в точна последователност и за постигане на плавно преливане от един елемент към друг. Също така, при различните размери на екрана, те ще се преподредят гладко.

Най-накрая, но не и на последно място, помислете за Вашата аудитория. Стилът е важен, но той никога не трябва да е за сметка на функционалността. Направете картите изчистени и лесни за четене. Концентрирайте се върху това да накарате потребителите да предприемат действие. С изчистено оформление, което прави информацията интересна и достъпна, неминуемо ще спечелите.
Ако искате да имате безупречно работещ уеб сайт с модерен дизайн и притегателна визия, направете запитване сега.
Споделете в: