Какви видео клипове увеличават продажбите в онлайн магазините?

Запознайте се с най-добрите практики при използването на видео съдържание в онлайн търговията

С развитието на интернет маркетинга, една тенденция се очертава все по-ясно: видео съдържанието става изключително важен фактор за превръщането на потребителите в клиенти. Според прогнози на Cisco, към 2020 делът на видео трафика в мрежата ще достигне 82%. Това е значително увеличение от 2015, когато неговият дял бе 70%.

След като потребителите искат видео съдържание е логично то да присъства в онлайн магазините, така че да има директен положителен ефект върху продажбите. Въпросът е какво съдържание да се създаде и как да се интегрира то. Ето няколко основни насоки и съвета.

Видео клипове за опознаване на бранда
Не всички потребители, които идват в онлайн магазина, са запознати с търговеца и предлаганите продукти в детайли. Едно видео, което разказва историята на бранда, представлява чудесно посрещане, създавайки доверие и увереност и предизвиквайки още по-голямо любопитство у хората. Не е нужно „да откривате топлата вода“, за да постигнете желания ефект, като се има предвид, че хората поначало обичат историите.

Видео клиповете, представящи бранда, обикновено са не по-дълги от една-две минути. При създаването е важно да се анализират характеристиките на таргет аудиторията на бранда, както и неговия имидж и естеството на предлаганите продукти. Ако онлайн магазинът продава офис консумативи например, акцентът трябва да бъде върху полезността. Ако се предлагат стоки за лично ползване като дрехи, може да се наблегне на емоциите на потребителите.

В най-общи линии, видеото трябва да разказва как се е формирал и развил брандът, какви продукти предлага и как потребителите ще извлекат полза от тях. Клипът също така може и да обяснява накратко как се прави поръчка в онлайн магазина и как се следи тя. В този случай е важно да се подчертае колко лек и приятен е процесът, а не да се акцентира върху техническите детайли.

Има много примери за постигането на по-високи продажби чрез видео клипове за опознаване на бранда. Когато един клип е добър от маркетингова и техническа гледна точка, той може да доведе до увеличение от 10% до 20%, а може би и повече.

Клиповете за опознаване на бранда се използват за посрещане и настройка на потребителите, но трябва да им дадете повече подробности, за да опознаят продуктите Ви добре. Тук идва мястото на продуктовите видео клипове.

Продуктови видео клипове за впечатляване на потребителите
Очевидни са ползите от тези клипове в един онлайн магазин - те позволяват на хората да видят точно какво купуват преди да похарчат пари. Това е жизнено важно за интернет търговията, тъй като потребителите нямат физически контакт с артикулите, както в традиционен магазин. Тези клипове дават допълнителна увереност при покупката, че избраните продукти са оригинални и с високо качество и че си заслужават цената.

Използването на видео клипове, показващи продуктите, на самите продуктови страници дава отлични резултати. То води до ръст на времето, което хората прекарват разглеждайки стоките в онлайн магазина, на шанса за покупка и директно на продажбите. За постигането на възможно най-добрият ефект е необходимо видеото да показва не само функционалностите на продукта, но и как те работят и какъв е резултатът от използването му.
Какво допълнително видео съдържание можете да добавите на продуктовите страници с цел по-високи продажби? Препоръки!

Видео препоръки за изграждане на доверие у потребителите
Препоръките са един от основните фактори за репутацията на един бранд в мрежата. Тези във видео вариант имат дори повече тежест, тъй като клиентите, които ги дават, показват лицето си пред камерата, така че не може да има съмнение за достоверността им. Този тип препоръки са също така по-ангажиращи, а и по-лесни за възприемане, особено когато са по-дълги.

Проучванията доказват ефективността на видео препоръките. При сравняването на два варианта на една и съща страница, единия с препоръка в писмена форма, а другия с препоръка на видео, първият вариант довел до 25% увеличение на продажбите на съответния продукт, а втория до невероятните 201%.

Има различни варианти за създаване на грабващи видео препоръки в зависимост от видовете продукти и клиентите, които ги ползват. Ако например продавате домакински електроуреди, видеото може да покаже как конкретния клиент ги използва, като същевременно споделя какво му харесва. Ако Вашите клиенти са фирми, можете да помолите главните мениджъри на най-големите от тях да кажат по няколко думи защо избират Вас и Вашите продукти.

Видео препоръките могат да се фокусират не само върху това, което продавате, а и върху обслужването и доставката, предлагани от Вашия онлайн магазин. Много хора, пазаруващи по интернет, имат притеснения по тези две направления, така че, ако доволен клиент сподели колко професионално е обслужването и колко точна е доставката, това неминуемо ще Ви спечели повече клиенти.

Освен видео препоръки, можете да използвате клипове с цел маркетинг и на целевите страници на Вашия онлайн магазин.

Видео клипове на целеви страници за ангажирането на потребителите
Едни от основните инструменти в онлайн маркетинга са целевите страници на интернет магазина, които са свързани с реклами и маркетингово съдържание на бранда на други места в мрежата. Обикновено този тип страници съдържат няколко основни компонента - голямо заглавие, подзаглавия, листа от точки с кратка информация, изображения, специална оферта и един или повече призива за действие. Какво липсва тук? Да, познахте - видео клип. Скорошно проучване сочи, че включването на видео съдържание увеличава шанса за покупка с до 80%. Цифрата е наистина впечатляваща.

Логичният въпрос, който следва, е какви видео клипове да се направят за тези страници. Те трябва да са директно свързани с рекламата или маркетинговото съдържание, на което потребителите кликват. Ако става въпрос за конкретен продукт, можете да представите него и ползите от използването му накратко. Ако имате реклама за месечна промоция, покажете колко богат е изборът пред потребителите и колко лесно, бързо и удобно е да се възползват от офертата.

Добре е видеото да е най-горе на страницата, за предпочитане точно под заглавието, за да може хората да го видят веднага. Друг ефективен способ, който можете да приложите, е то да се пуска автоматично при отварянето на страницата от потребителя.

Смели стъпки в използването на видео съдържание
Значението на този тип съдържание за онлайн маркетинга ще става все по-голямо и тези, които се възползват от тенденцията по-рано, ще имат по-голямо предимство. Всеки видео клип трябва да е създаден с ясна цел и да съдържа всички компоненти за ангажирането на потребителите, както и да е с най-високо качество. Той ще допринесе не само визуално за подобряването на преживяването в онлайн магазина, но и за директно увеличение на продажбите.
Вашите бизнес планове включват ли нов онлайн магазин с интегрирано видео съдържание и всички други атрибути за по-високи продажби? Споделете ги с нас, като изпратите запитване сега.
Споделете в: