Клиент

Водещ информационен сайт в България

Пътят пред нас

Предизвикателството

Последните новини от страната и света, видео репортажи и любопитни факти - това дава уебсайтът на своите все по-многобройни читатели. Независимо дали се интересувате от политика, финанси, технологии или най-интригуващото от живота на звездите, ще намерите винаги актуална информация на уеб страниците на онлайн медията. Освен новини, можете да намерите и полезни съвети за здравето и дома. Благодарение на светкавичната реакция от страна на репортерите, добре организираното съдържание и висококачествените снимки и видео материали, уебсайтът успешно поддържа извоюваната лидерска позиция.

Като медия, която винаги е разчитала на последните технологии, за да дава най-доброто на своите читатели, нашият клиент планираше да разшири своето мобилно присъствие със собствено приложение за смартфони и таблети. Разработката бе поверена на нашия екип, който има зад гърба си голям брой изградени мобилни апликации, и ние, от Whiz, с радост приехме този проект. Голямата цел пред нас бе пределно ясна - създаване на native приложение, което да се възползва напълно от функционалностите на модерните мобилни устройства, за да работи скоростно и надеждно, като доставя желаното съдържание на потребителите.

От нас се искаше да дадем на приложението пълноправно място в света на мобилните технологии, като го направим високо интерактивно чрез интегриране на иновативни опции за преглед на статии, търсене и споделяне. То трябваше да бъде динамично като самата медия и елегантно, какъвто е стилът на нейния уебсайт. За да направим мобилното приложение максимално достъпно за потребителската аудитория, взехме решение да обхванем двете водещи платформи, iOS и Android, както и двата основни типа смарт мобилни устройства - смартфони и таблети.
Мобилно приложение

Изработка на мобилно приложение за

Медийна компания

Създадохме изключително мобилно приложение за новини от България и света, което е сред лидерите в Google Play и App Store.

Вижте в APP STOREВижте в GOOGLE PLAY
Споделете проекта

Стратегически цели

Какво създадохме

Нашето творение

Работата по проекта за създаване на мобилно приложение започна с продуктивни работни срещи между екипите на Whiz и този на медийната компания. След подробно обсъждане си поставихме конкретни цели. Направихме избор между различни алтернативи за решаването на поставените задачи. Имахме ясно зададена посока и изготвихме пълен план за действие с конкретни параметри.

Детайлна подготовка
Първоначалното проучване и анализът са в основата на всеки един успешен проект. Изучихме подробно целевата аудитория на бранда, за да имаме ясна представа какво точно търсят потребителите. Разгледахме и анализирахме мобилните приложения на водещите новинарски уебсайтове в световен мащаб, както и на изгряващите им конкуренти, за да сме сигурни, че нашата разработка ще отговаря на последните тенденции. Въоръжени с много вдъхновение, давахме и обсъждахме различни идеи. Избрахме най-добрите и ги обединихме в една концепция. Бяхме готови да я изградим технически и в детайли и така започна продуктивна работа.

Пренесохме нашите идеи върху мисловни карти (блок-схеми), отразяващи структурата на съдържанието в приложението и показващи неговите бъдещи функционалности. Бяхме на правилен път и продължихме с увереност. Дизайнерите ни дадоха конкретно визуално измерение на идеите посредством скици, показващи елементите на екраните и тяхното съдържание. Очертахме пътя на потребителите в диаграми. За да „сглобим“ съдържанието, използвахме интерактивни прототипи, показващи как хората ще си взаимодействат с него, като например чрез докосване на бутони и заглавия и плъзгане на екрана, за да видят следващите новини. През целия процес на изготвяне на концептуалния дизайн обсъждахме всичко с екипа на нашия клиент. Работата беше изключително ползотворна - имахме солидна основа и бяхме готови да продължим с дизайна и програмирането.

Създадохме перфектното новинарско приложение
Дойде моментът, в който да изградим изцяло мобилното приложение. Разчитайки на нашата креативност и опит в разработките на мобилни апликации, натрупан в продължение на повече от 7 години, сътворихме стилен и интуитивен интерфейс, който позволява многопластово взаимодействие с докосвания, плъзгане на екрана и гласови функции. Благодарение на иновативния дизайн, цялото съдържание се визуализира перфектно, независимо в каква ориентация е поставен смартфона Ви или дали държите в ръцете си 7-инчов или 10-инчов таблет. Четете статии, разглеждате снимките и гледате видео клиповете в приложението на всеки екран - без засечки, без допълнителни настройки и с максимално удоволствие. Нашият екип от програмисти създаде пълен набор от функционалности, които да предоставят вълнуващо потребителско преживяване. Погрижихме се управлението на съдържанието на апликацията да става бързо, лесно и ефективно.

За всяка една от платформите, Android и iOS, създадохме интерфейс и функционалности, отговарящи напълно на съответните стандарти. Резултатът е native приложение, което работи с възможно най-висока скорост и притежава надеждност и устойчивост. То използва голяма част от функционалностите на самите мобилни устройства, за да даде на потребителите пълноценно и запомнящо се преживяване. Като истински перфекционисти, създадохме специални визии на приложението за различните мобилни устройства - смартфони и таблети.

Какъв бе крайният резултат? Мобилното приложение е красиво и интерактивно и работи безупречно. Запознайте се с него:
  • Елегантен дизайн, който пресъздава уникалния стил на бранда и прави приложението лесно и удобно за ползване.
  • Директен достъп до най-горещите новини - просто докосвате иконата на приложението.
  • Началната страница с водещите новини е винаги актуална - обновява се автоматично. 
  • С едно докосване на бутона за менюто получавате достъп до всички статии, подредени в категории и подкатегории.
  • Презентация на новини с грабващи снимки и заглавия, които подканват потребителя да прочете цялата статия.
  • Филтриране на статии по съдържанието на материала - видео или галерия от снимки. Потребителят винаги може да види репортаж от мястото на събитието и това увеличава интереса към приложението и неговото ползване неимоверно.  
  • С бутона „Виж на сайта“ потребителите имат достъп до пълното съдържание на всяка статия, както и на коментарите към нея, намиращи се на уебсайта.
  • Показване на свързани с темата статии в секцията „Още“ - Тя е изключително важна за увличането на потребителите, като им дава възможност да научат всичко допълнително, което ги интересува и още повече.
  • Споделяне на статии в социалните мрежи, които ползва потребителят, и по имейл - Само с вграждането на един бутон осигурихме на мобилното приложение възможност да се възползва от вирусния ефект, създаван от Facebook, Google+ и останалите. Статиите и самата апликация печелят повече читатели, благодарение на вече съществуващите потребители.
  • Търсачка с опция за гласово търсене чрез микрофона на смартфона или таблета - Можете „да говорите“ на приложението вместо да въвеждате от клавиатурата. Удобно, нали?
Потребителите на приложението са мобилни и ние взехме това предвид, за да им дадем едно още по-пълноценно преживяване. Постигнахме го чрез функция за локализация. При автоматичното определяне на местоположението на потребителя приложението показва новини от региона, в който той се намира, директно. Читателите на медията винаги са възможно най-добре информирани с персонализирано съдържание. Тази функционалност може да се използва също толкова ефективно и за маркетинг.

Интегрираната система за push notifications е важна част от native разработката. Тя дава възможност за известяване на потребителите веднага и без да има конкретно действие от тяхна страна. Съобщението се появява автоматично, дори и потребителят да не ползва апликацията в момента. Какъв по-добър начин за съобщаване на ексклузивни новини и за представяне на последните функционалности на приложението? Мобилното приложение е винаги е максимално близо до своите потребители. Известията работят безупречно за ангажиране на вниманието на хората и за целите на маркетинга.

Приложението има пълна стратегия за монетизация, съобразена с платформите iOS и Android. Чрез вграждането и перфектното функциониране на системата за сервиране на банери SmartAdServer то печели от реклама. Приложението се предлага абсолютно безплатно на крайните потребители и това увеличава аудиторията му още повече. Колкото е по-голяма аудиторията, толкова повече расте и интересът на рекламодателите. Резултатът е устойчива и растяща доходност за медията.

Какво всъщност искат потребителите на приложението и от какво се интересуват най-много? Отговорите на тези въпроси нашият клиент получава благодарение на данните от Google Tag Manager. Този специално вграден инструмент предоставя точни данни за взаимодействието на потребителите със съдържанието, например кои статии получават най-много споделяния и кои задържат вниманието най-дълго, като същевременно не натоварва зареждането на страниците и е лесен за управление. Събраните и анализирани данни позволяват на медията да увеличава все повече потребителския интерес в дългосрочен период.

Чудесен старт и дългосрочно развитие
Дадохме на приложението начален тласък, като създадохме серия от рекламни графики и впечатляваща иконка, които да го представят по най-добрия начин в App Store и Google Play. Потребителите могат да се уверят за секунди, че ще получат всичко, което очакват и дори още повече. Винаги подпомагаме пускането на пазара на създадените от нас разработки.

Публикуването на приложението бе малък празник, но нашата работа продължава. Предоставяме надеждна поддръжка по всяко време. Интегрирахме система, която генерира доклади веднага при наличието на функционален проблем. Така можем да реагираме на мига и да подсигурим безупречното функциониране на апликацията във всеки момент. Винаги сме на разположение на екипа на медията, като те могат да се свържат с нас по телефон, имейл или чат.

Сега гледаме към бъдещето с ясна визия за развитието на приложението. Като добавяме нови функционалности и подобряваме съществуващите, гарантираме, че то винаги ще бъде „на една вълна“ с най-новите тенденции и мобилни технологии. Чрез оптимизация в дългосрочен период му осигуряваме дълъг живот - то ще бъде все така актуално и още по-полезно.

След успешното публикуване приложението вече намери своя път към читателите и техните смартфони и таблети. Броят на свалянията от App Store и Google Play расте с невероятна скорост. Положителните оценки буквално валят. Заедно с високия рейтинг, те правят приложението все по-популярно сред потребителите. Погледнете в своя смартфон или таблет - то вероятно вече е там.

интересни моменти

И Вие ли сте визионер, който иска да развие бизнеса си с висококачествено мобилно приложение, отговарящо на най-новите тенденции? Тръгнете към успеха
Уеб сайтът www.whiz.bg използва „бисквитки“. С ползването му Вие се съгласявате с Политика за поверителност и Политика за бисквитките. Научете повече за „бисквитките“.      Настройки   ПРИЕМАМ     
Настройки на бисквитките
Използваме „бисквитки“, за да предоставим възможно най-доброто потребителско преживяване на нашия уеб сайт. От тук може да включвате или изключвате бисквитките, които сайтът използва.
Категория
НеобходимиЗаписват данни, които са необходими за основни функции на сайта, пр. записване съгласието на посетителя с Политиката за бисквитките.
СтатистическиСъбират статистически данни за посетителите, пр. използват се от Google Analytics за оптимизиране обмяната на данни, разпознаване на посетителя и др.
РекламниИзползват се за провеждане на рекламни кампании в мрежата на Google, Facebook и др., пр. използват се за проследяване на посещенията от рекламни кампании.
Изключи бисквитките