Клиент

Водещ сайт за прогнози за времето

Пътят пред нас

Предизвикателството

Клиентът е най-големият и най-широко използваният уебсайт за прогноза за времето в България, покриващ 80,000 локации в цял свят. Отчитайки своята лидерска позиция на пазара, екипът им планираше да обхване изцяло най-новата ниша в него - мобилната. Обърнаха се към Whiz за разработка на native мобилно приложение за смартфони и таблети за iOS и Android.

Целта бе да предоставим на потребителите всички познати и често използвани функционалности, които предлага уебсайтът - от прогнозата за времето в страната и чужбина до условията за ски в най-големите български зимни курорти с видео от камерите на пистите. Приложението трябваше да дава директен достъп до актуалната прогноза за локацията, в която се намира потребителят, на мига и то само с едно докосване на иконата. Персонализация на локациите бе друго основно изискване към нашия екип. За да сме сигурни, че мобилното приложение ще обхване възможно най много потребители, решихме да направим разработка за двете водещи платформи - Android и iOS.
Мобилно приложение

Изработка на мобилно приложение

Разработихме най-популярното мобилно приложение в категорията “Weather” в Google Play. С над 1,500,000 сваляния, то е номер 1!

Вижте в APP STOREВижте в GOOGLE PLAY
Споделете проекта

Стратегически цели

Какво създадохме

Нашето творение

По време на първоначалните работни срещи между екипите на водещия сайт за прогноза за времето и Whiz, детайлизирахме изискванията към нас, обсъдихме възможните решения и избрахме най-добрите. Поставихме конкретни цели и начертахме план за действие. Комуникацията между екипите бе отлична и нашият ентусиазъм растеше все повече. Бяхме готови да пристъпим към проучването и анализа, върху които да стъпи нашата идейна концепция.

Разгледахме водещите мобилни приложения за прогноза за времето в света, както и най-новите им конкуренти, които бързо набират популярност. Направихме оценка на силните и слабите страни, за да имаме ясна представа на какво да наблегнем и кои потенциални капани да избегнем. Натрупахме ценни впечатления и се вдъхновихме за творчески идеи. За да изградим цялостна концепция, анализирахме целевата аудитория на бъдещото мобилно приложение в детайли. Бяхме готови да дадем на потребителите едно уникално преживяване всеки път когато искат да знаят какво е времето навън.

Детайлна концепция
Пристъпихме към изграждането на информационната архитектура. За целта използвахме мисловни карти (блок-схеми), които представят пътя на потребителя в приложението. Обсъдихме ги с екипа на водещия сайт за прогноза за времето, за да сме сигурни, че вървим в правилната посока. Посредством блок-схемите положихме основите, върху които изградихме прототипните скици на потребителския интерфейс. Следвайки тези стъпки, бързо стигнахме до направата на концептуален дизайн. Бяхме структурирали и подредили логически съдържанието и имахме конкретна представа за необходимите функционалности. Бяхме изградили основите и продължихме напред.

Изцяло native изработка
Дизайнът на мобилното приложение, както и програмирането, се направиха специално за платформите на Android и iOS. Екипът ни спази стриктно всички стандарти и резултатът бе налице - native приложение, което функционира перфектно в съответствие с операционната система на съответното мобилно устройство и неговия хардуер. Това дава на потребителите перфектно преживяване във всеки един момент - всички функционалности работят изключително бързо и надеждно.

Допълнително обърнахме внимание на различните устройства - смартфони и таблети - като създадохме специфичен визуален дизайн за всички. Няма значение какъв е размерът на екрана на устройството, което потребителят ползва. Всички елементи са достатъчно големи и изчистени и всички детайли се виждат ясно. Дадохме на потребителите както максимално удобство, така и естетическа наслада. Това е в основата на всяко едно пълноценно преживяване.

Създадохме функционалности за мобилното приложение, които го правят най-верния приятел на потребителя когато излиза навън или планира пътуване:
  • Показване на прогнозата за времето за локацията, където се намира потребителят, в настоящия момент - С едно докосване на иконата на екрана на смартфона или таблета се появява информация за актуалната температура навън и за скоростта на вятъра. Името на населеното място и часът, в който е дадена прогнозата, са в горната част на екрана - няма място за объркване.
  • „Усеща се“ като температурна стойност - Тази допълнителна информация е изключително важна и осигурява допълнително удобство на потребителите. Затова я подредихме директно под реалната температурна стойност.
  • Детайлна прогноза с един жест - За да види атмосферното налягане, влажността и видимостта в момента, както и времето оставащо до залеза и продължителността на деня, потребителят просто трябва да дръпне екрана нагоре.
  • Синхрон между фоновото изображение и състоянието на времето в момента - Това творческо решение е не само приятно за окото, но и дава още по-ясна визуална представа за времето навън - чудесно допълнение към стилните и красиви икони за слънчево и облачно време, дъжд, снеговалеж и така нататък, които създадохме.
  • Прогноза за следващите 24 часа с конкретни подробности за всеки час - Тя е достъпна само с едно плъзване на екрана наляво. Потребителят вижда какво ще бъде времето както и температурната стойност за всеки отделен час от следващото денонощие. При докосване на който и да е час в малко прозорче се появява пълната информация. Всичко е бързо, лесно и удобно.
  • Детайлна прогноза за следващите 10 дни - Тези, които обичат да планират отрано, просто трябва да изберат тази опция от менюто. При докосване на определен ден в специално прозорче се представят всички детайли, от които потребителят би могъл да се интересува като вероятността за буря и UV индекса.
  • Създаване на любими локации и бърз достъп до тях - За да избере локация, потребителят използва търсачката, която създадохме специално за приложението. Всяка избрана локация се добавя автоматично към секцията „Любими“ в менюто и от там може да се избере по всяко време.
  • Ски условия в големите български зимни курорти - Направихме тази секция специално за любителите на ските и сноуборда, които искат да се насладят максимално на всеки ден в планината.
  • Състояние на пистите и съоръженията - При избора на курорт потребителят може да види списък с всички писти, както и информация за техните съоръжения, трудност и статус („отворена“, „затворена“, „частично затворена“ или „забранена“). За всяка отделна писта се представя информация за температурата, скоростта на вятъра и нивото на снежната покривка. Потребителят може да гледа на живо видео от камерите на пистата, както и да разгледа нейна подробна карта.
За нашата native разработка се възползвахме от функцията за локализация, която смартфоните и таблетите притежават. По този начин всеки потребител автоматично вижда текущата прогноза за времето за локацията, в която се намира, всеки път когато отвори приложението. С едно плъзване на екрана надолу, прогнозата се обновява. Помислихме за абсолютно всеки детайл, за да направим апликацията максимално полезна за потребителите.

Мобилното приложение за прогноза за времето, което създадохме, е напълно безплатно за изтегляне и ползване, но притежава отлично функционираща стратегия за монетизация. В нейната основа е системата за сервиране на банер реклами SmartAdServer, която интегрирахме. Тя е лесна за ползване и работи безупречно. Рекламодателите могат да представят своите продукти и услуги на стотици хиляди потребители. Това е ефективен начин приложението да печели от своята популярност.

В софтуера на апликацията интегрирахме Google Analytics и Mixpanel статистики, за да проследяваме поведението на потребителите за маркетингови цели. Събраните данни се използват за по-ефективно сервиране на банер реклами. Персонализацията на рекламите увеличава шанса потребителят да прояви интерес към тях и да предприеме конкретно действие, а това води до повишаване на приходите както за рекламодателите, така и за приложението. Данните от Google Analytics и Mixpanel също така представляват и ценен източник на идеи за допълнително подобряване на потребителското преживяване.

Създадохме кратък tutorial, който се генерира автоматично при първото отваряне на приложението, и може да се извика по всяко време от менюто. В него даваме кратко описание на основни елементи като търсачката например и обясняваме с кои жестове се управлява приложението и как. „Запознаването“ с апликацията отнема не повече от няколко секунди - всичко е лесно и удобно за едно страхотно потребителско преживяване.

Приложението бе готово за публикуване. Създадохме ефектна икона и промоционални графики, за да му осигурим летящ старт в Google Play и AppStore. Направихме и специален widget за Android, който потребителят може да сложи на своя начален екран, за да вижда какво е времето в мига, в който включи своя смартфон или таблет.

Нашата работа не свърши с публикуването на приложението за Android и iOS - ние се грижим за неговата поддръжка и развитие. За да следим правилното му функциониране, внедрихме система за автоматично изпращане на доклади при възникване на функционален проблем. Това ни дава възможност да го отстраним за максимално кратко време. Така осигуряваме на потребителите надеждна прогноза за времето във всеки един момент. Оптимизираме интерфейса и добавяме нови функционалности, за да сме сигурни, че апликацията ще се развива паралелно с мобилните технологии и ще има дълъг живот.

От публикуването на приложението, отчетохме смайващо високи резултати: свалянията от Google Play са вече над 1,220,000, а изтеглянията от AppStore превишават 280,000. Хората го обичат и ползват всекидневно заради точната подробна прогноза за времето, интуитивния и красив интерфейс, скоростното обновяване на информацията и множеството полезни и лесни за използване функционалности. Отлични отзиви, прекрасен рейтинг...

Неслучайно нашата разработка е номер 1 в категорията „Weather” в Google Play.

Погледнете и Вашия смартфон - и Вие вероятно ползвате приложението, за да проверявате прогнозата за времето.

интересни моменти

И Вие се интересувате от качествено, професионално направено мобилно приложение за Вашия бизнес? Получете го
Уеб сайтът www.whiz.bg използва „бисквитки“. С ползването му Вие се съгласявате с Политика за поверителност и Политика за бисквитките. Научете повече за „бисквитките“.      Настройки   ПРИЕМАМ     
Настройки на бисквитките
Използваме „бисквитки“, за да предоставим възможно най-доброто потребителско преживяване на нашия уеб сайт. От тук може да включвате или изключвате бисквитките, които сайтът използва.
Категория
НеобходимиЗаписват данни, които са необходими за основни функции на сайта, пр. записване съгласието на посетителя с Политиката за бисквитките.
СтатистическиСъбират статистически данни за посетителите, пр. използват се от Google Analytics за оптимизиране обмяната на данни, разпознаване на посетителя и др.
РекламниИзползват се за провеждане на рекламни кампании в мрежата на Google, Facebook и др., пр. използват се за проследяване на посещенията от рекламни кампании.
Изключи бисквитките