Клиент

Водещ спортен сайт в България

Пътят пред нас

Предизвикателството

Брандът е уеб сайт-лидер в областта на спортната информация в интернет пространството. Предлага богато съдържание от актуални и ексклузивни новини от света на спорта, широк избор от аудио и видео материали, модерна визия и уникални функционалности. Поднася информацията коректно и бързо, а статиите са дело на най-авторитетните спортни журналисти в България.

Лидерите в спортната информационна сфера, нашият клиент, планираха да се възползват от все по-широкото използване на смартфони и таблети - няма по-важно нещо за една медия от това да е постоянно с аудиторията си. Обърнаха се към екипа на Whiz за съдействие относно разработката на изцяло native мобилно приложение, което работи скоростно и се възползва от всички функционалности, характерни за смарт устройствата. То трябваше да направи прегледа и следенето на спортните новини през мобилни устройства лесно, приятно и персонализирано. За да може новата апликация да таргетира ефективно възможно най-голям брой потребители, тя трябваше да предложи уникално изживяване. Базирайки се на предварително проучване на пазара и аудиторията, решихме да обхванем двете най-големи мобилни платформи - Android и iOS.
Мобилно приложение

Изработка на мобилно приложение за

Медийна компания

Реализирахме интуитивно мобилно приложение за за водещ сайт за спортни новини, даващо най-бързия достъп до последните спортни новини на Android и iOS устройства.

Вижте в APP STOREВижте в GOOGLE PLAY
Споделете проекта

Стратегически цели

Какво създадохме

Нашето творение

Имахме изключително ползотворни първоначални работни срещи, на които дефинирахме целите на проекта, обсъдихме различни алтернативни идеи и направихме точния избор. Запознахме се в детайли с работата на медията и визията за нейното развитие. Без да губим време, съставихме плана за изпълнение на проекта - начертахме ясен график и разпределихме задачите и отговорностите. Предстоеше солидна подготовка за създаването на едно уникално мобилно приложение за спортни новини.

Отлична подготовка
Започнахме с проучване на водещите мобилни приложение за спортни новини в световен мащаб, както и с „изгряващите звезди“. Направихме подробна оценка и натрупахме важни впечатления. Генерирахме нови идеи и добихме точна представа за грешки и слабости, които трябваше да избегнем. Анализирахме в детайли и целевата аудитория на мобилното приложение, за да можем да дадем на потребителите възможно най-доброто потребителско преживяване и да ги накараме да се връщат за още.

Като първа стъпка от изготвянето на концепцията за приложението, изградихме информационната архитектура, използвайки мисловни карти (блок-схеми). Определихме ясно какви функционалности да притежава апликацията и как да бъде организирано съдържанието в нея. Използвахме мисловните карти за изграждането на интерактивни прототипни скици на потребителския интерфейс. Чрез тях показахме как потребителят си взаимодейства с приложението. По време на целия процес на създаването на концептуалния дизайн екипите ни обсъждаха всичко в детайли, за да бъдем сигурни, че крайният резултат ще е наистина перфектен.

Великолепно мобилно приложение, носещо радост на потребителите и приходи на медията
Направихме дизайна на мобилното приложение така, че да пасва идеално на екраните на смартфоните и таблетите. Потребителят получава перфектен изглед на цялото съдържание, от статиите до снимките, видео клиповете и менюто, без значение в каква ориентация държи смартфона си или колко е голям дисплея на неговия таблет. Създадохме стилна изчистена визия - менюто е с ясно разграничени секции, а бутоните са достатъчно големи за удобно натискане. Избрахме зеления цвят, характерен за бранда, за основен и това даде допълнителен чар на потребителския интерфейс - потребителят просто не може да се откъсне от екрана.

Програмистите ни изградиха безупречно работещо native приложение, изцяло отговарящо на строгите изисквания, поставени от платформите Android и iOS. Native разработката дава изключителни предимства. На първо място трябва да отбележим невероятната скорост, която е в основата на отличното потребителско преживяване. Приложението взаимодейства ефективно с функционалностите на самите смарт устройства и това го прави още по-полезно, интерактивно и забавно. Много по-лесно е да се използва микрофона на смартфона за гласово търсене например, отколкото да се въвеждат ключови думи от клавиатурата. Създадохме прекрасни функционалности за приложението, като същевременно ги направихме интуитивни за ползване от потребителите. Всички материали на спортна тематика се достигат само с няколко докосвания на екрана.

Мобилното приложение стана чудесно, точно както го виждахме в началото, и отговори напълно на целите на медията. Ето на какви функционалности може да са наслади всеки потребител:
  • Красив дизайн в стила на бранда, който носи визуална наслада още от момента на отваряне на приложението.
  • Интуитивна навигация - Менюто и различните секции в него, както и опциите за разглеждане на конкретен вид съдържание, като интервю или галерия, са достъпни само с едно докосване от всеки екран на приложението.
  • Ясна категоризация на спортните новини - Всички статии и други материали са подредени в точно определени категории и подкатегории. Това прави намирането на желаното от потребителя съдържание лесно и бързо чрез менюто.
  • Презентиране на новини със снимка и/или видео към статията - Какъв по-добър начин за използването на мултимедийните функционалности на смартфоните и таблетите? Потребителят вижда запечатаните паметни спортни моменти.
  • Филтриране по тип на новината - интервю, коментар, видео, галерия, аудио, жълто. Потребителят може да види журналистическите материали, съдържащи само съдържанието, което го интересува.
  • Представяне на други статии по темата - При докосването на секцията озаглавена „Още“ потребителят вижда материали, свързани с разглеждания. Това е чудесна възможност за него да разбере повече, а приложението става още по-въвличащо. Това колко ефективно ангажира потребителите определя дългосрочния успех на всяка апликация.
  • Търсачка с гласово търсене - Потребителят просто трябва да докосне иконата с микрофона в полето за търсене и да каже какво иска да научи от приложението. Функционалността работи перфектно.
  • Споделяне на новината в социалните мрежи и по имейл - Това става само с няколко докосвания на екрана. Всяка една конкретна статия, както и самото приложение се популяризират скоростно благодарение на така наречения вирусен ефект.
Възползвайки се от спецификата на мобилните устройства, заложихме функция за локализация на потребителя. Така приложението може да покаже спортни новини от съответния регион. Това е страхотна възможност за местните любители на спорта да научават последните новини за своите любими отбори, състезатели и спортни събития. Локализацията може да се използва и за персонализиране на рекламите, като част от стратегия за таргет маркетинг.

Интеграцията на системата за сервиране на банер реклама SmartAdServer в приложението бе в основата на заложената още в самото начало стратегия за монетизация. Приложението се предлага напълно безплатно за потребителите и това увеличава неимоверно броя на изтеглянията и на реалните му ползватели. Рекламодателите имат интерес да се възползват от широката аудитория. Като става платформа за осъществяването на връзката между двете страни, мобилното приложение печели. Този метод за монетизация работи безотказно и спомага за развитието на апликацията във всички измерения (потребителско преживяване, функционалности, маркетинг) в дългосрочен период.

Native разработката идва и с push notifications. Това са известия, които се генерират директно на смартфона или таблета, без значение дали потребителят използва приложението в конкретния момент. Те могат да съдържат всякакви съобщения - от ексклузивни спортни новини до кратко представяне на нови функционалности. Тези известия привличат вниманието на потребителите към приложението и увеличават активното му ползване. Те могат да се използват ефективно и за маркетингови цели.

Интегрирахме и Google Tag Manager, чрез който екипът на медията получава точни данни за това какво точно правят потребителите, когато използват мобилното приложение. Анализът на тези данни позволява да се разбере много за вкусовете и очакванията на целевата аудитория. Екипът може да използва този анализ, за да ангажира потребителите по-ефективно и за развитието на медията и приложението в дългосрочен план.

Растяща популярност и развитие
Мобилното приложение вече беше на готово за големия старт - публикуването в Google Play и AppStore. Подготвихме атрактивна икона, с която то да грабва вниманието веднага, както и рекламни графики, представящи неговия интерфейс и функционалности по най-добрия начин. Но както добрият треньор е винаги до своя състезател, така и ние не оставихме приложението само по пътя му. Нашият екип се грижи всичко да работи перфектно по всяко време. За да сме сигурни, че ще разберем веднага, ако има засечка, интегрирахме система за автоматично изпращане на доклад при възникване на функционален проблем. По този начин гарантираме възможно най-бързото отстраняване на евентуален бъг. Винаги сме на разположение на медията, като те могат да се свържат с нас по имейл, по телефон или чрез онлайн чат.

Участваме активно в развитието на мобилното приложение с идеи и предложения, които обсъждаме с екипа на нашия клиент. Правим оптимизации, за да му дадем по-дълъг и пълноценен живот в ритъма на все по-бързо напредващите технологии. Добавяме нови функционалности, с които задържаме и увеличаваме ангажираността на потребителите.

Как се представя разработката на конкурентния пазар? Както спортовете, за които пишат журналистите на медията, така и приложението печели все по-голям брой фенове в Google Play и AppStore. Изтеглянията се десетки хиляди и бележат все по-висок ръст. Отлични отзиви, прекрасен рейтинг и много щастливи хора - това е истинско признание за екипът на Whiz. Погледнете и Вашия смартфон - вероятно също ползвате приложението, което изградихме, за да следите новините за любимия си спорт и отбор.

интересни моменти

Искате ли да сте на гребена на вълната във Вашата сфера с въвличащо и перфектно работещо мобилно приложение? Да работим заедно
Уеб сайтът www.whiz.bg използва „бисквитки“. С ползването му Вие се съгласявате с Политика за поверителност и Политика за бисквитките. Научете повече за „бисквитките“.      Настройки   ПРИЕМАМ     
Настройки на бисквитките
Използваме „бисквитки“, за да предоставим възможно най-доброто потребителско преживяване на нашия уеб сайт. От тук може да включвате или изключвате бисквитките, които сайтът използва.
Категория
НеобходимиЗаписват данни, които са необходими за основни функции на сайта, пр. записване съгласието на посетителя с Политиката за бисквитките.
СтатистическиСъбират статистически данни за посетителите, пр. използват се от Google Analytics за оптимизиране обмяната на данни, разпознаване на посетителя и др.
РекламниИзползват се за провеждане на рекламни кампании в мрежата на Google, Facebook и др., пр. използват се за проследяване на посещенията от рекламни кампании.
Изключи бисквитките